Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка на Турция остави лихвите непроменени за шеста поредна сесия

Днес централната банка на Турция остави основния си лихвен процент непроменен за шеста поредна сесия, съобщи немското издание Finanznachrichten.

Комитетът по паричната политика, ръководен от управителя Мурат Четинкая, запази лихвения процент без промяна от 24%. Решението беше в съответствие с очакванията на икономистите. Предишната промяна в курса беше огромното увеличение през септември миналата година. „Факторите, влияещи върху инфлацията, ще бъдат внимателно наблюдавани и ще бъде решена паричната позиция да се поддържа инфлацията в съответствие с целевия път“, заявиха от банката. Трябва да се подчертае, че всякакви нови данни или информация могат да накарат Комитета да преразгледа своята позиция, добавиха още от финансовата институция.

Банката реши да запази настоящата си парична политика, за да ограничи рисковете за ценовото поведение и да засили процеса на дезинфлация. Позовавайки се на последните данни, централната банка заяви, че тенденцията на ребалансиране в икономиката продължава.

Икономическата активност е в застой, отчасти поради затегнатите финансови условия, докато външното търсене показва относителна сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във