Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка на Русия прогнозира намаляване на лихвите по заеми и депозити

Руската централна банка вижда потенциал за по-нататъшно понижаване на лихвите по кредитите и депозитите. Това беше посочено в доклад за ликвидността и финансовите пазари на банковия сектор в Русия.

"Намаляването на основния лихвен процент на Банката на Русия през юли и засилените пазарни очаквания за по-нататъшно облекчаване на паричната политика създават условия за плавно намаляване на депозитните ставки в рубли през следващите месеци. Преразглеждането на очакваното развитие на лихвените проценти в САЩ в краткосрочен план може да доведе до някои допълнителни корекции по доларовите депозитни ставки в посока надолу", поясниха от руската централна банка.

В краткосрочен план все още има потенциал за по-нататъшно понижаване на лихвените проценти, породен от поевтиняването на банковото финансиране. Очакваното облекчаване на условията за отпускане на кредити до края на текущата година ще бъде възможно при по-нататъшно понижаване на лихвените проценти, отбелязаха представители на регулатора.

Централната банка на Русия два пъти намали основния си лихвен процент през юни и юли с по 25 базисни пункта, който сега сега равнява на 7.25% на годишна база. Намаляването на основния лихвен процент и продължаващата динамика на спад на доходността на федералните кредитни облигации през юни позволи на банките в Русия да продължат да коригират лихвените нива по депозитните продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във