Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка на Англия остави лихвите без промяна

Централната банка на Англия остави разходите за заеми непроменени на фона на засилващия се риск от напускането на Великобритания без сделка, предаде CNBC. По-малко от 100 дни, преди страната да напусне ЕС, деветчленният комитет по парична политика на Банката на Англия, ръководен от гуверньора Марк Карни, единодушно гласува да държи лихвите на ниво от 0,75%.

От английската централна банка понижиха прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2019 г. и 2020 г. до 1,3% и през двете години, спрямо съответно 1,5% до 1,6%, очаквани по-рано. Прогнозите са разработени с презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС без сделка, която да смекчи раздялата.

Решението идва в момент на нарастваща несигурност около условията за излизане на Великобритания от ЕС. Новоизбраният министър-председател Борис Джонсън, който миналата седмица официално влезе в Даунинг Стрийт, се ангажира да извади страната от Съюза до 31 октомври, дори и без споразумение.

Банката на Англия заяви, че позицията на правителството за Брексит предизвика "забележимо обезценяване на обменния курс на стерлингите", като паундът се движи до близо тригодишно дъно спрямо кошницата с основни валути.

Валутата се търгува с понижение от 0,4% до 1,2107 долара, малко след решението на централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във