Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ценка Петкова ще промени два управителни органа

Обществото често разбира колко висока е стойността на една личност, едва когато тя се оттегли от заеманите от нея позиции. Така се случи и с Ценка Петкова, която обяви, че се оттегля от активна дейност в банковия сектор, където тя работи от 1976 година.  Петкова излиза в пенсия и ще оваканти едновременно две длъжности - на член на управителния съвет и изпълнителен директор на "Райфайзенбанк (България)" и на член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България. На годишния коктейл на АББ на 6 декември, когато по традиция се чества празникът на банкера, председателят на асоциацията Петър Андронов специално благодари на Ценка Петкова за работата й в ръководството на браншовата организация на банкерите.

Прекрасен човек и изключителен професионалист, Петкова е един от малкото банкери, който е свързал 24 години от кариерата си с една кредитна институция - "Райфайзенбанк (България)". Подобно на мнозина банкери от старата гвардия тя е започнала кариерата си в някогашната Българска външнотърговска банка (сега БУЛБАНК), която бе ковачница за кадри в съвременната българска банкова система. През 1994-а започва работа в "Райфайзенбанк (България)" като началник на отдел "Операции". Преминава през ръководството на отдел "Макретинг и анализи" и отдел "Клонова мрежа" на банката. Петкова расте в кариерата паралелно с разрастването на "Райфазйнебнак (България)". През 2002-а става неин изпълнителен директор и остава на тази длъжност до края на тази година, когато обяви, че ще се оттегля от активна дейност.

Нейната позиция като член на УС и изпълнителен директор по всяка вероятност ще заеме Недялко Михайлов, който в момента е началник на дирекция "Счетоводство и финансов контрол". В БНБ вече са представени необходимите документи, за да получи одобрение за заемането на тези две длъжности.

С оттеглянето на Ценка Петкова от позицията й на изпълнителен директор на "Райфайзенбанк (България)" автоматично се овакантява и мястото й като член на УС на Асоциацията на банките в България, защото според устава на асоциацията само изпълнителни директори на банки могат да участват в нейното ръководство. Изборът на наследник на мястото на Петкова в УС на АББ обаче може да направи само общото събрание на браншовата организация, а то се провежда по традиция през март или април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във