Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цената на петрола сорт "Брент" падна с 0,5%

Цената на петрола сорт "Брент" изгуби половин процент, след като във вторник достигна 4-годишен връх. Един барел се търгуваше за 82,55 долара, което е най-високата котировка от 10 ноември 2014 г. Американският суров петрол също поевтиня с 0,2%, след като в понеделник също достигна 11-седмичен връх.

Вчера върховната представителка на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини обяви в Ню Йорк създаването на бартерна система, за да продължи търговският обмен с Иран, като се избегнат американските санкции. Инициативата има за цел да бъде спасено иранското ядрено споразумение от 2015 г. въпреки оттеглянето на Вашингтон през май. На 4 ноември нова вълна американски санкции ще бъде насочена пряко към износа на ирански петрол и банковите операции с тази страна, която де факто ще се окаже изключена от международните финансови вериги.

В реч пред ООН Доналд Тръмп отново призова Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да произвежда повече петрол и да спре повишаването на цените. Последната среща на ОПЕК+, която се проведе в Алжир през уикенда, завърши без решение за промяна на сегашните равнища на добив. Междувременно от данните на Американския петролен институт става ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали изненадващо с 2,9 млн. барела до 400 млн. барела през седмицата, приключваща на 21 септември.

Френският президент Еманюел Макрон коментира призива на американския си колега Доналд Тръмп към страните износителки на петрол да увеличат производството, за да понижат цените. "Не мога да подмина забележките на президента Тръмп по отношение покачването на цените на петрола. И смятам, че ако той стигне до края на мисълта си, ще установи, че за цената на петрола е добре Иран да може да го продава. Това е добре за мира и за световните цени на петрола. Иначе има разминаване в логиката и аз нямам отговор защо. Реалността е икономическа и тя се определя от търсенето и предлагането", заяви Макрон

Facebook logo
Бъдете с нас и във