Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЦЕНАТА НА МИНЕРАЛБАНК ДОСТИГНА 18 МИЛИОНА ЛЕВА

До края на октомври 2000 г. фирмата СЛ Компания ще предаде на синдика Станислав Лютов окончателната оценка на МИНЕРАЛБАНК. След това той ще може да започне преговори с председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК, която още през юни тази година заяви интереса си към покупката на фалиралата кредитна институция. Актуализацията на оценката й бе възложена още в началото на юли от тогавашните й синдици Харалампи Кирков и Георги Настев. В края на същия месец обаче съдът освободи Кирков като синдик и назначи на негово място Станислав Лютов. През септември със синдишкия си пост се раздели и Георги Настев.


Както писа в.БАНКЕРЪ, предварителната оценка на МИНЕРАЛБАНК бе 15.4 млн. лв., но експертите на СЛ Компания са поискали още малко време, за да прецизират заключенията си. Сега тя вече е завишена на 18 млн. лв., след като е взета предвид актуализираната стойност на някои недвижими имоти. Интересно е дали в тази сума са включени и възможните приходи за бъдещи периоди? Банката има участие в различни държавни и частни фирми, които й плащат дивиденти. Банковата консолидационна компания например трябва да й плати дивидент за миналата година в размер на 200 хил. лева. През следващата година БКК ще има огромна печалба заради получените 360 млн. евро (707 млн. лева) от продажбата на БУЛБАНК. Ако тези средства бъдат разпределени като дивидент между акционерите на банковия холдинг, МИНЕРАЛБАНК или новия й собственик ще бъдат зарадвани с около 1.9 млн. лева.


Синдикът Станислав Лютов не бе склонен да коментира дали в оценката на фалиралата институция са отразени възможните приходи за бъдещи периоди. Но е ясно, че ако това не е направено, може да се стигне до проблеми при продажбата й.


Банката, председателствана от Емил Кюлев, има пълна готовност да започне преговорите за покупката на МИНЕРАЛБАНК. Създадени са специализирани екипи, които да проверят правното състояние на имотите и на вземанията й, както и възможността за събиране на отпуснатите от нея кредити.


Сред финансовите среди у нас се говори, че по поръчка на РОСЕКСИМБАНК фирмата Булброкърс изкупува външни задължения на МИНЕРАЛБАНК. Изпълнителният директор на фирмата Иван Ненков обаче категорично отрече това. Според него подобни операции са прекалено рискови, тъй като в момента все още не се знае дали РОСЕКСИМБАНК ще купи МИНЕРАЛБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във