Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цената на биткойна удари 6-месечно дъно

Цената на биткойна се срина до 6-месечен минимум, след като централната банка на Китай предупреди за рискове, свързани с издаването на дигиталните пари и тяхната търговия.

Стойността на най-голямата криптовалута в света спадна с 9% до 6 929 долара - най-ниското ниво от май, повличайки след себе си и други основни цифрови пари, показват данните на CoinDesk. От Народната банка на Китай заявиха, че ще се справят с нарастващите случаи на злоупотреби, свързани с виртуални валути. Те предупредиха инвеститорите да не бъркат криптовалутите с блокчейн технологията, която е в основата на много криптопари като биткойн.

Наблюдаваният спад идва само няколко дена, след като регулаторите в Шънджън започнаха подобна кампания и след новината, че Централната банка се подготвя да пусне своя собствена цифрова валута.

Китайският президент Си Дзинпин подчерта миналия месец, че втората по големина икономика в света трябва да ускори развитието на блокчейн технологиите. След този коментар, биткойнът, известен със своите диви колебания в цената, скочи над 40 процента за два дни. Инвеститорите залагаха, че подкрепата на Пекин за блокчейн и плановете за дигитален юан ще ускорят процеса на масовото приемане на криптовалутите.

Но от края на октомври до сега биткойнът е спаднал с почти една трета.

Джейми Фаркхар, портфейлен мениджър на базираната в Лондон криптофирма NKB Group, посочи, че изявлението на китайската централна банка е подчертало нарастващото усещане сред инвеститорите, че приемането на блокчейн в Китай надали ще включва криптовалути като биткойн. „Ясно е, че положителното отношение на Си Дзинпин към блокчейн е преувеличено“, подчерта експертът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във