Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЦЕНАТА НА АМБИЦИИТЕ

Испанските банкови лидери Групо Сантандер (Grupo Santander) и Банко Билбао Биская Аргентария (BBVA) завоюваха съответно първо и пето място по размер на активите в еврозоната, но платиха висока цена за растежа си. Традиционно високата премия на пазарната оценка на банковите акции над доходността им в случая с кредиторите от Испания падна под 20% - доста символичен резултат, въпреки че чистата печалба за първите три месеца на тази година и за двете банки нарасна с по над 25% в сравнение със същия период на 2005-а.
Първият виновник за ниските пазарни надценки са латиноамериканските инвестиции на испанците. Макар че рисковите премии в тази част от развиващите се пазари са на исторически ниски равнища, всеки инвеститор, който помни тамошните финансови кризи през 1999-2000 г. и сътресенията в Бразилия през 2002-ра, все още проявява недоверие към региона, който носи 35% от оперативните приходи на Сантандер и 57% на БББА. Второто притеснение е банковият пазар в Испания. Двете кредитни институции твърдят, че стратегията им у дома е консервативна, но реалната обстановка сочи друго. Испанската централна банка пресмята, че ипотечните заеми и кредитите за строителство през последните три години са нараснали до 60% от БВП. Същевременно количеството на новите жилища в страната е една трета от броя им в САЩ, въпреки че населението на Испания е една седма от американското.
На фона на проблемите, произтичащи от риска, отново се заговори за наследник на 71-годишния председател на Сантандер Емилио Ботин. С най-много шансове в случая е най-голямото дете на банкера - 45-годишната Ана Патрисия Ботин. В момента тя ръководи Банко Еспаньол де кредито (Banco Espanol de Credito) или Банесто - поделение на Сантандер сентрал Испано. На годишното събрание на банковите акционери на 28 февруари в Мадрид банкерката обясни успеха си с цитат на великия френски микробиолог Луи Пастьор Шансът спохожда само подготвените.
Въпросът е дали Ана Ботин е достатъчно подготвена да ръководи Сантандер. В случай че наследи баща си, тя ще бъде принудена да доведе до успешен край амбициите му да превърне групировката в равностоен конкурент на световните лидери Ситигруп (Citigroup) от САЩ и Ейч Ес Би Си холдингс (HSBC Holdings) от Великобритания. Емилио Ботин изведе Сантандер на световната сцена чрез покупки на стойност над 40 млрд. щ. долара, включително и поглъщането на английската Аби нешънъл (Abbey National) през 2004 година. Като председател на Банесто през последните четири години Ана Патрисия всяка година увеличаваше печалбата й благодарение на силния икономически растеж на страната, достигнал 3.4% през 2005-а. Чистият приход на Банесто през миналата година се повиши с 24%, а кредитирането нарасна двойно по време на управлението й, защото целевата група банкови клиенти са дребният бизнес и купувачите на жилища. Дамата въведе нови технологични системи, оряза разходите и увеличи пазарния дял на банката. През тази година Банесто планира да открие 140 клона и предлага бонуси от 150 евро на всеки нов клиент, открил сметка в банката. По данни от годишния отчет на Сантандер Ана Патрисия е получила 2.73 млн. евро заплата и премии през 2005-а.
Все пак Банесто изостава от съперниците си от бранша и от Сантандер. Банковите акции, около 10% от които се търгуват на борсата, са повишили цената си с 23% през последните 12 месеца срещу 33% ръст на книжата на Сантандер и 35% на пазарния индекс на финансовата агенция Блумбърг - Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.
Семейство Ботин е свързано със Сантандер от основаването на кредитната институция през 1857 година. Прапрадядото на Ана Патрисия - Емилио Ботин I, е избран за председател на банката през 1909 г., а неговият син - също Емилио, поема поста през 1950 година. Бащата на Ана - Емилио Трети, застава начело на Сантандер през 1986 г., когато баща му се оттегля от поста на 83-годишна възраст. В момента фамилия Ботин притежава около 2.2% от банковите акции и контролира гласовете на 12 членове от 18-членния банков борд чрез семейни дялове и неофициални съдружия с институционални инвеститори като застрахователите Мютюал Мадрилена аутомовилиста и Асикурациони дженерали.
Ана Патрисия има трима сериозни вътрешни конкуренти за ръководния пост. Единият е главният изпълнителен директор на Сантандер Алфредо Саенц, чието възнаграждение миналата година бе увеличено с 15% - до 7.16 млн. евро - над два пъти по-високо, отколкото на Емилио Ботин. Другите й двама съперници са 58-годишният Матиас Родригес - трети заместник-председател и шеф на борда на банковата комисия за оценка на риска, и също 58-годишният Франциско Лузон - изпълнителен заместник-директор за Латинска Америка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във