Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БВП в матрак

 Ако живеете в държава, която се е отказала от националната си валута в полза на еврото, трябва задължително да проверите възглавничките и матраците на диванчетата си. Защото там може да сте скътали пари за черни дни, които отдавна нямат стойност, макар размерът им да е почти колкото брутния вътрешен продукт на малка държава.

Петнадесет години след рождението на единната европейска валута (на 1 януари 2002-а, когато в обращение влязоха монети и банкноти от нея), остарели пари в брой за над 15 млрд. евро на страните от еврозоната все още не са обменени срещу евро. Тази сума се равнява грубо на годишния внос на Латвия. Почти половината от скритите "съкровища" на евроблока са скътали влюбените в кеша германци. Въпреки че в тяхната страна единната европейска парична единица е с повече от десет години "по-стара", отколкото в Литва или в Латвия например.

Почти една трета от общото количество на старите валути от региона вече нямат никаква стойност, защото 12 национални централни банки са се отказали да обменят монети, а във Франция, в Италия, Финландия и Гърция сроковете за окончателна замяна на банкнотите са изтекли.

Германците обаче няма защо да бързат, защото тяхната национална гордост - Бундесбанк, е обещала да обменя "за безкрайно дълъг период неограничени суми" от западните марки. За разлика от нея, "Банко де Португал" спря да конвертира монети още в годината, когато бе въведено еврото, с което 48% от наличното португалско ескудо загуби стойността си.

Крайните срокове за замяна на кеша дадоха на доста граждани на еврозоната повод за брожение, тъй като са  пропуснали да конвертират скътаните национални пари. На "Банка д'Италия" например през миналата година бе разпоредено да обмени италиански лири за 2.5 млн. евро. Това се случи, след като официални представители на обществеността на страната се оплакаха в конституционния й съд, че през 2011-а централната банка внезапно е съкратила с три месеца крайния срок за замяна на старите пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във