Банкеръ Daily

Финансов дневник

БВП на България ще се срине с около 7%, прогнозира ЕК

Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината, пандемията COVID-19 и мерките, необходими за нейното овладяване от средата на март, оказаха неблагоприятно въздействие върху икономическата активност, заявява Европейската комисия в своята лятна икономическа прогноза. 

Според ЕК годишният ръст на реалния БВП е спаднал от 3,4% през 2019 г. до 1,2% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. 

Вътрешното търсене е намаляло на фона на по-ниското частно потребление и свиващите се инвестиции. Влошаването на бизнес настроенията и краткосрочните показатели, което започна през април, сочи рязък спад на икономическата активност през второто тримесечие. Частното потребление е потънало в резултат на ограничителните мерки.

"Намалените приходи, по-ниското използване на капацитета и високата несигурност са спрели инвестициите. От март 2020 г. значително влошената външна среда тежеше върху износа на стоки, докато ограниченията за пътуване доведоха до рязък спад в търговията с услуги", отбелязва Еврокомисията.

С облекчаването на мерките се очаква през втората половина на годината частното потребление да се възстанови и да продължи да се увеличава с умерени темпове през 2021 г., тъй като доверието на потребителите постепенно се възстановява.

Инвестициите ще се върнат към положителен тримесечен растеж само през следващата година, главно защото несигурността остава висока. Прогнозата за износа се увеличава постепенно през втората половина на годината и през 2021 г.

Като цяло се очаква реалният БВП да намалее с около 7% през 2020 г., а след това да нарасне с над 5% през 2021 г., а инфлацията да се успокои на ниво от около 1%, казва ЕК.

Очакваното свиване в търсенето на туристически услуги и временното намаляване на ДДС ставкитеза сектора ще подпомогнат намаляването на инфлацията през втората половина на годината. През 2021 г. се очаква инфлацията да остане ниска при спад на цените на храните и услугите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във