Банкеръ Daily

Финансов дневник

БВП на България се свива с 8.5% през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 27 395 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 007 млн., като на човек от населението се падат 2 016 евро. Сезонно изгладените данни показват спад от 8.5% на БВП през второто тримесечие на 2020 г. на годишна база и понижение от 10.0% спрямо първото тримесечие на 2020 година, обяви НСИ в петък (4 септември). 

Крайното потребление намалява с 2.1%, а бруто капиталообразуването се понижава със 7.9 на сто. Износът на стоки и услуги се понижава спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 22.1%, а вносът на стоки и услуги - с 20.4 процента.

Брутната добавена стойност на икономиката се понижава със 7.6% на годишна база, изчислява Националната статистика. Най-голям спад е регистриран при търговията и транспорта, както и при хотелиерство и ресторантьорство - 17.7%. Следват култура, спорт и развлечения, дейности на домакинствата като работодатели  - 4.7%. 3% свиване е отчетено при операциите с недвижими имоти, а 2.8% при промишлеността и производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия.

Прогнози

Преди дни БНБ прогнозира, че реалният БВП на България ще се понижи с 8.5% през 2020 г., което ще се определя главно от спад на частното потребление  и на инвестициите в основен капитал и в по-малка степен от негативния принос на нетния износ. Най-негативният сценарий на централата банка е за спад от 13.1 процента в рамките на годината.

Прогнозата на "Фич" e за спад на българската икономика с 5,7 процента през тази година.

Според Европейската комисията пък брутният вътрешен продукт на България ще се свие с около 7% през тази година заради пандемията от коронавируса и породената от нея криза на фона на ограничителните мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във