Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БВП: Бойко-Владов продукт

Прогнозите - нарочно свити, изпълнението - раздуто

БВП - абревиатурата, която разчитаме като „Брутен вътрешен продукт“, отскоро доби и нова интерпретация - и като „Бойко-Владов продукт“. На името на бащите му, допринесли за  "форматирането" му - Бойко Борисов и Владислав Горанов. Досега изкуствено намаляваха прогнозата за растежа на БВП, за да изстискат бюджетен излишък, който премиерът ударно да разпределя зад гърба на парламента в края на всяка година . Сега – заради чакалнята за Еврозоната, напомпаха манипулативно отчета за растежа на БВП.

И така: Бюджетните прогнози са нарочно свити, а изпълнението - насила раздуто.

Основният обективен показател за състоянието и развитието на всяка икономика в нашия случай се оказа субективно занятие.

Тъкмо свикнахме с ежегодните манипулации за прогнозния ръст на БВП и ето че кабинетът излъга за растежа на България не само българския народ и българския бизнес, но и Еврокомисията, Европейската централна банка, Евростат, европейския бизнес и т.н.  Заявихме, че е 3.7-3.4%, а се оказа много  под 1 на сто. Това обявиха през миналата седмица депутата от БСП Румен Гечев. Влизането на България в чакалнята на еврозоната е отложено заради манипулация на статистически данни за растежа на икономиката у нас, съобщи гръмко той  в кулоарите на парламента.

Социалистите са установили, че вносът през миналата година е значително по-малък отколкото през миналата, и то с милиарди. По информация на опозицията при вноса не били отчетени 2 млрд. евро и  ставало въпрос най-вероятно за некоректно отчетени  петролни продукти. При съответната  преоценка според сметките на Румен Гечев растежът бил не 3.3%, а 0.8-0.9 процента.

Соц. лидерката Корнелия Нинова подкрепи тезата на Гечев и заяви, че става дума за престъпна манипулация. Нинова каза още,че  социалистите са провели разговори с НСИ и БНБ.

Гечев беше казал, че двете институции също са в процес на установяването на тази голяма грешка, но Нинова отказа да потвърди, че НСИ и БНБ приемат констатациите му.

Подобни "криви сметки" на властта не са прецедент за Балканите. Гърция е безспорният еталон в това отношение. Южната ни съседка навремето е предоставила  на Евростат неверни данни за икономическите си показатели, което е открило пътя й към еврозоната през 2001 г. Това  заяви неотдавна бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Валутният съюз трябва да бъде по-надежден от брака, в противен случай никой няма да вярва в него", каза той  и изтъкна необходимостта всичко да бъде внимателно проверявано преди присъединяването на дадена страна към еврозоната.

"Истината е, че Гърция през 2001 г. стана член на еврозоната след фалшифициране на статистическите материали", добави той.

"Ишиасът" обаче подчерта, че Европа се учи от грешките си и "сега Евростат може да провери всичко във всяка държава от ЕС".

Така че, както се казва на български, „д. да ни е яко!“

 

 

 


Блиц


Проф. Д.ик.н. Данаил Данаилов, преподавател и бивш ректор на УНСС:

Години наред манипулации!

 

Проф. Данаилов,  прогнозите Ви в периода  от 2013 до 2019 г. , публикувани в официални издания, съвпадат на  90-95 на сто с реалните резултати. Защо "сбъдванията" на предначертанията на Министерството на финансите за този период „изостават?“

Защото аз съм отговорен за  прогнозите си, за разлика от хаоса, за който ще ви разкажа по-нататък. За 2016 г. прогнозата на МФ е за 2.1% ръст на БВП, а реално той е 3.5 на сто. За 2017-а – при прогноза 2.5%, реално са отчетени 3.6 процента. За 2018 г. – прогнозата е за 2.7% , реалният отчет е  3.9 на сто.  Аз твърдя, че Финансовото министерство  изкуствено занижава  прогнозите си за растежа, за да може през есента на всяка година да се оформи излишък. Подчертайте го – изкуствено!

 

Бихте ли го казали директно в очите на правителството?

Да, това е съм направил. Моята книга „България през първата третина на ХХI в.“  е  на разположение  и на финансовия министър Владислав Горанов, и на  вицепремиера Томислав Дончев. Той  заговори за добавена стойност от еврофондовете, а Бойко Борисов веднага го сгълча да не говори глупости.

 

Но Европейската комисия също дава много по-ниски прогнози за растежа на България.

- Да, те дават най-тъжните прогнози за развитието на България. А това е институцията, която ни е хванала за гърлото и  дирижира всичко. За 2016 г. ЕК  прогнозира 2.3 % растеж у нас, а реално сме достигнали, според Евростат – 3.5 на сто. За 2017-а – ЕК ни е давала 2.95%, а Евростат  е отчела 3.6%.  За 2018-а прогнозата на ЕК е за 2.8 ръст, а Евростат  е отчела  3.2 на сто.

 

Нашите учени не са ли коректив?

Не, вижте прогнозите на Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. За 2016-а – 1.9% прогноза, 3.6% реално,  за 2017 – 2% прогноза, 3.6 – реално, за 2018 – 2.4% прогноза, 3.2% реално.

 

Некомпетентност ли е това или преднамереност?

Главният въпрос е за отговорността на институциите за бъдещето на България и на българския народ. Не може да се върви напред с прогнози с ниска достоверност. Финансовото ни министерство познава резултатите на 50%, Еврокомисията – под 50 процента..

 

 


По учебник


Брутният вътрешен продукт е един от основните индикатори във финансовия и икономически свят. Той представлява стойността на всички стоки и услуги, изработени от икономиката на една държава за година.В стойността на БВП се включват само пазарните сделки, тоест тези, които са минали през покупко-продажба и са официално регистрирани.  В него не се включва нито безвъзмездният труд, нито делът на „сивата икономика“.

Формулата за изчислението на БВП изглежда така:

GDP = C + G + I + NX

където:

„C” представя цялостното потребление на домакинствата в икономиката на дадена страна
„G”  е сумата от всички правителствени разходи
„I” е сборът от всички инвестиции в бизнес сектора
„NX” е нетният износ за страната (той се пресмята като цялостния износ минус цялостния внос, или  NX=износ-внос)

БВП е номинален и реален.

Номиналният БВП се  пресмята  в текущи цени. Реалният БВП се изчислява  в съпоставими цени, т.е. при него е отчетена инфлацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във