Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУТОН СДАДЕ ВЛАСТТА

Даниел Бутон се оттегля от поста си на главен изпълнителен директор на Сосиете женерал. Така той плаща цената на неоторизираните търговски сделки на банковия служител Жером Кервиел, които ощетиха френската кредитна институция с 4.9 млрд. евро. Бутон ще остане председател на директорския борд, но засега не е ясно колко дълго ще заема тази длъжност. Главен изпълнителен директор ще стане Фредерик Удеа - бивш финансов мениджър на Сосиете женерал, който спечели длъжността, след като предишният избраник на Бутон - Жан-Пиер Мюстиер, също бе дискредитиран от скандала. Удеа е признат за един от най-способните изпълнителни директори на банката, но със своите 44 години бе смятан за прекалено млад да наследи Бутон. Поне допреди избухването на кризата с Кервиел.
Даниел Бутон е сред най-почитаните бизнес ръководители на Франция, утвърдил Сосиете женерал като една от най-добрите европейски банки и като световен лидер в търговията с деривативи. Той бе яростен защитник на независимостта на кредитната институция и през 1999-а успя да парира апетитите на вечния си съперник БНП Париба да погълне Сосиете женерал. Банковият борд пък застана зад Бутон след избухването на кризата с измамника през януари тази година и го подкрепи дори срещу натиска на президента Никола Саркози да поеме цялата отговорност за скандала и да се оттегли от поста си. Под ръководството на банкера Сосиете женерал успя да осъществи успешна емисия на права за 5.5 млрд. евро, която стабилизира капиталовата й база. До ден днешен Бутон е смятан за най-добрия защитник на банката срещу многобройните нашественици, които кръжат около нея след публичното оповестяване на измамата.
Решението да се разделят постовете на главния изпълнителен директор и на председателя на Сосиете женерал бе взето няколко седмици преди да бъде публикуван жизненоважният доклад на кризисната комисия на борда. Според запознато с кухнята лице, той щял да съдържа сурови заключения. Промените влизат в сила на 12 май, когато директорите ще подпишат финансовите резултати за първото тримесечие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във