Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУШ ИЗПОЛЗВАЛ ТАЙНО И БАНКОВИ ДАННИ ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА

Новината се появи в нощните часове на 22 юни на ИНТЕРНЕТ страниците на щатските всекидневници Ню Йорк таймс, Лос Анджелис таймс и Уолстрийт джърнъл. А Уошингтън поуст потвърди изнесената информация и направи публикация в броя си на 23 юни.
Съгласно секретна програма на администрацията на щатския президент Джордж Буш, влязла в сила няколко седмици след терористичните атаки срещу страната на 11 септември 2001 г., борците с тероризма получили достъп до финансовите данни на международната система за разплащания SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Те са проучвали банкови преводи към хиляди американци и дружества в САЩ, свидетелстват признанията на официални представители на правителството и на индустриалната общност. Разкритията на журналистите заплашват да прераснат в международен скандал и предизвикаха официални коментари на високопоставени членове на щатското правителство начело с президента Буш.
Двадесетина сегашни и бивши официални представители на правителството и на индустриалния бранш са дискутирали пред Ню Йорк таймс аспекти от дейността си по програмата при условия на гарантирана анонимност, защото тя спада към класифицираната информация. Според свидетелствата им през септември 2001 г. Буш е поставил задача на Министерството на финансите да оглави усилията по блокиране на финансирането за терористичните организации. Идеята за използването на SWIFT била подхвърлена от мениджър от Уолстрийт, който запознал членове на администрацията с базата й от данни. По-късно президентът бил информиран накратко за програмата, изпълнявана от ЦРУ в тази връзка, контролирана и от финансовото ведомство. Вицепрезидентът Дик Чейни е присъствал на демонстрации на ЦРУ, а Националната служба по сигурност е предоставила известна техническа помощ. Тъй като мероприятието е било държано в строга тайна, за него са били уведомени само някои членове на Конгреса и Комисията за борба с тероризма, съставена след 11 септември. През последните седмици обаче всички конгресмени са получили кратки сведения по темата, след като администрацията на Буш била информирана, че Таймс задава въпроси.
Програмата е била с ограничен обсег на действие и е трябвало да следи единствено транзакциите на лица, заподозрени за връзки с Ал-Кайда. Това е ставало чрез следене на документите в нервния център на световната банкова индустрия - базирания в Брюксел международен банков консорциум SWIFT, който изпраща електронни инструкции как да се разменят пари между 7800 финансови институции по целия свят. Той е собственост на 2200 организации и почти всяка голяма търговска банка, брокерска къща, както и мениджърите на фондове и фондови борси използват услугите му. Чрез SWIFT се осъществяват над 11 млн. транзакции дневно на стойност около 6 трлн. щ. долара, повечето от които са трансгранични. Информационният поток позволява на инспекторите да проследят парите, примерно от сметка на банка в Саудитска Арабия, до заподозрян терорист в някоя джамия в Ню Йорк. Не е възможно обаче да се проверяват рутинни финансови операции като например тегления от банкомати или да се преглеждат банкови баланси. Освен това информацията не се получава в реално време - SWIFT я предоставя няколко седмици след изпълнение на транзакциите.
Двадесет и пет членният борд на директорите на SWIFT, съставен от представители на финансови институции от различни страни по света, е бил уведомен за програмата. Ръководителите на централните банки на десетте най-развити индустриални държави (Г-10), които контролират дейността на SWIFT, също са били информирани. Не е ясно единствено дали и другите участници в международната мрежа за банкови преводи са знаели, че американските тайни служби могат да проучват съобщенията им.
Програмата се смята за изключително важен инструмент на администрацията на Буш в борбата срещу тероризма и е изиграла голяма роля в издирването на местни и чуждестранни терористи след 2001 година. Благодарение на нея е заловен активистът на Ал-Кайда Ридуан Исамудин, по-известен като Хамбали, за когото се смята, че е организирал бомбения взрив на остров Бали през 2002 година. Чрез данните от SWIFT е бил идентифициран неизвестен дотогава субект от Югоизточна Азия, който е имал финансови сделки с лице, заподозряно като член на Ал-Кайда. Тази връзка е довела до проследяването на Хамбали в Тайланд през 2003 година. Информация от SWIFT е помогнала и за разкриването на мъж от Бруклин, обвинен във връзки с терористите през миналата година. Това е Узаир Парача - служител в нюйоркска фирма за износ. Той е изпрал 200 хил. щ. долара чрез банка в Карачи, които са попаднали у член на Ал-Кайда в Пакистан.
Програмата се основава отчасти върху икономическите правомощия на президента при извънредни ситуации, като са приложени многобройни защити срещу необосновани проучвания на данни. Тя обаче е доста далеч от обичайната процедура, по която правителството се снабдява с финансова информация за отделни лица. В случая представители на щатското финансово министерство не са съдебни заповеди за проучване на конкретни транзакции, а са се ползвали от достъп до милиони конфиденциални данни, разрешен от SWIFT по административен начин. Стюарт Леви - помощник на щатския финансов министър по въпросите на тероризма, обясни на 22 юни, че данните от SWIFT са дали възможност на агенти от ЦРУ, ФБР и други служби да проучат десетки хиляди финансови транзакции с участието на физически лица, бизнесмени, благотворителни организации и други групировки, за които щатската администрация е подозирала, че имат връзки с терористи. Информаторите на Ню Йорк таймс са посочили също, че чрез споразумения с други компании агентите на тайните служби са имали достъп до операции, осъществявани чрез банкомати, до разплащания чрез Уестърн юниън и до покупката на кредитни карти.
Ръководителите на SWIFT са се чувствали доста неловко заради участието си в тази тайна схема и през 2003 г. са заявили на американските си партньори, че искат да се оттеглят от споразумението, разтревожени за правните основания за изпълнението му. Единствено намесата на тогавашния управител на Федералния резерв Алън Грийнспън е спасила програмата. Ръководството на банковия консорциум е отказало да дискутира подробности от програмата, но в писмен отговор на въпросите на журналистите е заявило, че е спазило напълно всички действащи закони. Организацията е настояла предоставените данни да се използват само за разследване на терористична дейност и в течение на времето е стеснила обсега от информацията, която е давала на Вашингтон.
На 26 юни президентът Буш защити страстно своята тайна програма за наблюдение чрез международната банкова разплащателна система. Той използва появата си пред Белия дом пред привърженици на американското военно присъствие в Ирак, за да заклейми издайниците, особено тези от Ню Йорк таймс. А финансовият министър Джон Сноу е изпратил специално писмо до отговорния редактор на вестника Бил Келер, в което определя решението на редакцията да разсекрети програмата безотговорно и пагубно за сигурността на американците и на свободолюбивите хора по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във