Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бързите кредити забавиха ход

В края на март заемите от небанкови финансови институции, включително и т.нар. бързи кредити, са намалели с 325 млн. лв. - до общо 2,5 млрд. лв. В сравнение с декември 2018 г. обаче има леко увеличение - с 85,7 млн., отчитат експертите на Димитър Радев.

От една година банковата статистика отбелязва забавяне на ръста на заемите от компании, които отпускат т.нар. „бързи кредити“. Преди това, от края на март 2016 г., в продължение на 12 поредни тримесечия - до март миналата година, кредитирането на небанковите дружества непрекъснато растеше.

Междувременно и омбудсмана Мая Манолова се намеси със своя статистика: над 3700 жалби срещу фирми за бързи кредити са изпратени до омбудсмана в последните три години. Това съобщи тя по време на кръгла маса, свързана с нарушени потребителски права при изтегляне на бърз кредит.
 
Манолова отчете също така, че страната ни е в челната петица в Европа по лоши кредити, което се изразява в невъзможност  населението да ги погасява.
 
Основните проблеми, които се посочват в жалбите, са свързани с неравноправни клаузи, които  фирмите предлагат и така  поставят потребителите в тежка финансова ситуация, както и с увеличаване на разноските по кредитите за коректните платци.

Най-голям дял имат заемите със срок на връщане над 5 г. -  сумата им е 1,1 млрд. лв. След това са тези със срок от 1 до 5 г., чиято сума е 649,3 млн. лв. Кредитите за  погасяване до 1 г. са за 535,2 млн.

81,3% от всички вземания са на домакинствата, което е малко над 2 млрд. лв. На годишна база те намаляват с 11,4%, а спрямо края на декември се повишават с 5%.

Най-голям е делът на потребителските кредити, които са 1,9 млрд. лв.. На второ място се нареждат жилищните заеми, които възлизат на 33,2 млн. лв. Другите кредити са общо 95,4 млн. лв.  и  на годишна база намаляват с 4,9 млн. лв., но се увеличават с 2,5% спрямо края на декември 2018-а.

След кредитите на домакинствата се нареждат тези на сектор "Нефинансови предприятия"  - 16,1 на сто, спрямо 16,4 за март 2018 г. Те възлизат на 401,7 млн. лв. и намаляват с 12,7% в сравнение с март 2018 г.

През първото тримесечие на годината продадените кредити са 29,9 млн. лв. На годишна база те са вече  95,6 млн. лв.

Необслужваните кредити са се свили с 41,4% за година, което е своеобразен рекорд, показва статистиката  на БНБ. Общият размер на просрочените заеми е 200,9 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във