Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бързите кредити - светкавично решение за всеки проблем

S 250 8e6d5875 907a 4717 8ce2 a85c3fa51766

Ситуациите, в които се нуждаем от финансова помощ показват, че невинаги може да разчитаме на семейството или приятелите, за да покрием паричните си проблеми. В такива случаи обикновено прибягваме до услугите на банки или компаниите за бързи кредити, които да ни заемат пари. Така бързите заеми наложиха ново темпо при реализацията на финансовите ни планове.

„Имате нужда от пари за автомобил, за обзавеждане на жилището, за ремонта му, за пътуване или за непредвиден разход? Ние сме решението на Вашия проблем, вземете Вашите пари сега!“

Може би всеки от нас, поне веднъж на ден, чува тези думи, било по телевизията или от радиото в колата. И няма какво да се лъжем, непредвидените разходи винаги изскачат зад ъгъла, когато най-малко очакваме! Вероятно, по тази причина, към мобилните телефони и имейлите на гражданите прииждат все повече съобщения, подканващи ги да се възползват от различни промоционални условия, а в моловете има банкови центрове за скоростно отпускане на пари. 

Когато се наложи да изтеглим бърз кредит, едно от първите неща, които ни идват на ум е кой продукт на пазара е най-подходящ и откъде да го вземем. Истината е, че еднозначен отговор няма. Има много променливи, според които човек може да прецени кой е най-добрият избор за него. За да не сравняваме ябълки с круши, ще се спрем на това

какви са условията на банките за отпускане на експресен заем и с какво те са по-различни от тези на небанковите фирми?

Преди да отговорим на този въпрос обаче е добре да знаем, че бързите кредити са бързи, не само защото се отпускат светкавично, но и защото трябва да бъдат върнати... бързо. Краткото време, в което кредита трябва да бъде погасен се отразява и на лихвите, които съответно са по-високи от тези при традиционните потребителски кредити, отпускани от банковите институции.

Разлики между познатите ни бързи кредити, предлагани от небанковите институции, и експресните заеми на банките, откриваме главно по отношение на размера на кредита. При небанковите институции сумите започват от 100 лв., докато при банките долният праг обикновено е сравнително по-висок.

Друга основна разлика откриваме в начина на заявяване. В повечето случаи небанковите институции са специализирани в отпускане на кредити онлайн. Има банки, които предлагат подобна услуга, но при повечето втората стъпка, след заявявката през интернет, е посещение на гише.

Най-често основните изисквания са получателят на парите да работи и да има стаж от поне 6 месеца. При фирмите за бързи кредити обикновено е необходима само лична карта и навършено пълнолетие.

Условията на банките се различават от тези на небанковите институции и по отношение на прозрачността на цената на кредита. Финансовите институции съобщават каква е лихвата за дадения период, докато фирмите за бързи кредити обичайно информират клиентите си само колко пари дължат за седмицата или за месеца.

Банките оценяват и по-консервативно своите кандидати, което показва своеобразна гаранция за по-отговорно кредитиране.

Ако не сме наясно какво точно дължим, можем да погледнем годишният процент на разходите (ГПР), който по закон не може да надвишава 50%. Практиката показва, че банките традиционно отпускат заеми при по-нисък ГПР от законоустановения максимум, докато при фирмите за бързи кредити той често се движи около границата на 50-те процента.

Кои банки предлагат бързи кредити?

Банка ДСК е един от кредиторите, предлагащи услугата „Бърз кредит“. Продуктът е предназначен както за съществуващи, така и за нови клиенти. Хубавото тук е, че не се изисква предоставянето на документ за доход. Достатъчно е само едно посещение в най-близкия банков клон и представяне на лична карта.

Минималният размер на кредита е 500 лева, а максималният - за клиенти на ДСК до 7 000 лв., за нови клиенти - до 2 000 лв.

Срокът на издължаване е от 6 месеца до 5 години, с фиксиран лихвеният процент. Плюсът в случая е, че той е обявен при самото кандидатстване за кредит, а не ви сполетява изневиделица след серия от обаждания и примамливи обещания.

Бърз потребителски кредит в лева за текущи или непредвидени разходи предлагат и от „УниКредит Булбанк“. Времето за взимане на решение от страна на кредитора е до два часа, а кандидатстването става само срещу лична карта. Срокът на договора за „Бързо, кредит“ в тази банка е от 3 до 72 месеца, при минимален размер от 500 лв. и максимален - 10 000 лева. Не са необходими поръчители, а одобрението не изисква превод на работна заплата към сметка в кредитната институция.

И от Пощенска банка предлагат заеми в този сегмент, а отговорът при кандидатстване идва до 40 минути. Кредиторът отвори столични центрове за потребителско кредитиране "Моменто", в които човек може лесно да кандидатства за кредит с експресно финансиране. Максималният размер, който банката отпуска е до 20 000 лв., със срок на изплащане до 84 месеца. За първите 12 месеца се прилага фиксиран лихвен процент, а след това той става променлив. В случай, че човек изтегли 5 000 лв. кредит от Пощенска банка, ще заплаща месечна вноска от 111 лева, а за 10 000 лв. – по 222 лева.

Отпуснатият кредит се усвоява по банкова сметка на кредитоискателя в Пощенска банка, на каса - в брой или през Western Union.

Кандидатите за бърз кредит от Българо-американската кредитна банка също представят само лична карта при кандидатстване. Тук обаче клиентът е необходимо да докаже, че има регулярни доходи. Банката отпуска от 150 лева до 3 000 лева на кандидати с доход до 1 400 лв. и до 5 000 лв. на кандидати с доход над 1 400 лева.

Плюсът тук е, че кандидатстването за кредит и получаването на сумата е възможно всеки ден до 22 ч., както и в празничните дни. Усвояването на кредита става веднага през всеки CashM банкомат чрез SMS код. В допълнение, клиентите получават и безплатен достъп до Виртуалната банка BACB Plus и мобилното банкиране, като по този начин могат да следят погасяването на кредита си.

Ти Би Ай Банк също предлага на клиентите си „спешни пари“ - до 10 000 лв. за срок до 48 месеца и отново само срещу лична карта. Одобрението за отпускане на кредит става в рамките на 15 минути след подаване на искането.

Колкото до фирмите за бързи кредити, някои от тях изобщо не се интересуват от това дали човек е с чисто кредитно минало. Те имат достатъчно висока лихва, която им дава право и сигурност да отпускат кредити на хора, които банковите институции смятат за некоректни. И все пак, те също имат праг, който не могат да прескочат. Така, за по-големи кредити, отново се опира до банката, а там кредитната ви история е вашия гарант, че сте коректни и съответно може да доведе до много по-леки условия на изплащане.

Експертите съветват ако имаме нужда от пари и искаме да изтеглим най-изгодния кредит, да не правим грешката да действаме на „сляпо”. Те споделят, че не трябва да се бърза, само защото някой ви е препоръчал даден кредитор или сте видели реклама за бърз кредит по телевизията, която ви е харесала.

Не се доверявайте на чуждото мнение или на маркетингови трикове, а вместо това направете информиран избор за вида и размера на заема, който най-добре ще отговори на личните ви нужди и цели!

Facebook logo
Бъдете с нас и във