Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бързата финансова помощ – не ти, тя те вика!

ТВ-клипове подвеждат нуждаещи се от средства зрители

Казват, че нямало пълно щастие.

Глупости, има! Гледайте повече телевизия.

Две дами:

- Искам и аз – и количка, и парички...

- Влез на (сайта на фирмата за бързи кредити) - имаш кола, имаш пари!

- И си карам колата, и си харча парите...

 

Да оставим настрана този обиден за нивото на интелигентност на публиката диалог. Да видим какъв рог на материалното и монетарното изобилие ни се предлага. Но за това трябва да се качим на друго интелектуално ниво.

Схемата се казва „обратен лизинг”

Прехвърляш собствената си кола на бърз кредитор, т.е. разделяш се временно или (не дай, Боже!) завинаги с нея, срещу което получаваш бързо и скъпо финансиране.

Например вземаш обратен лизинг с гратисен период от 2 месеца на стойност 3000 лева със срок на договора 6 месеца. Годишният процент на разходите ти се връзва на 48.21% а годишният лихвен процент - на 40%. Размерът на месечната лизингова вноска през гратисния период е 100 лева. Размерът на месечната лизингова вноска след гратисния период е 813.52 лева. Общата сума за връщане е 3454.08 лева.

Колички, парички... При такъв „стръмен” погасителен план лесно се остава и без двете. Ама за това в безгрижния рекламен клип не става и дума. А като знаем предренесансовата финансова грамотност на българина пътят до „без количка и без парички” става магистрала. Но както казва народът

  „Сами очи гледали, сами плакали”.  

За да се подпише договор за "обратен лизинг" собственикът на автомобила трябва да го прехвърли и пререгистрира в КАТ, като може да продължи да използва автомобила си с пълномощно. За обратен лизинг автомобилът трябва да е преминал задължителния годишен технически преглед (ГТП), да има платена застраховка „Гражданска отговорност“ и местен данък, съгласно Българското законодателство. Не се изисква задължителна застраховка КАСКО, тя остава по преценка на клиента – дали при катастрофа се нагърбва да плаща той или избран от него застраховател

И така се стига 

до финансовата нирвана от телевизионната реклама,

при която си джиткаш с колата, а парите те бият по главата. Може да се оспорва, но подобни послания в Щатите например биха били подсъдни – за въвеждане в заблуждение. Там родители осъдиха производител на шоколадови десерти, визиращи Млечния път, който твърдеше, че като го хапнеш може да полетиш в Космоса. Детето на ишците повярвало и пробвало космическа разходка от "космодрума" на втория етаж...

Не че заклеймяваме този сегмент от кредитирането. Той си има ниша, което показва, че е необходим. Но елементаризма, с който се подхожда към зрителите - потенциални потребители, е обиден. Той ги свежда до 

потребителски планктон.

А последствията често са сериозни.

За това свидетелстват официалните данни на Централната банка. Тенденцията за повишаване на необслужваните заеми се наблюдава най-вече при данните за бързите кредити, които се отпускат от небанковите финансови институции. Актуалната статистика на БНБ показва, че към края на 2020 г. ръстът на тези кредити е бил 60% на годишна база. 

В интерес на истината трябва да се отбележи, че делът на лошите заеми при дружествата за „бързи кредити“ е приблизително същият – около 10% - колкото е и при банковите институции. Но небанковите кредитори обикновено имат по-голям дял на несъбираемите вземания, защото отпускат заеми на по-рискови клиенти и съответно ги таксуват за това с по-висока лихва. 

Средната лихва по потребителските кредити, които се отпускат от банките, е била 9% през декември 2020 г., докато при небанковите дружества тази лихва може да достигне и 50% на година.

Личните драми на повлияните обаче си остават техни лични драми. Ето какво разказва потърпевш млад наивник в писмо до медията ни.

"Здравейте, пиша тук, защото съм в отчайващо положение. Аз съм на 21, а преди година и половина изтеглих няколко бързи кредита. Неприятности, болести и неразбирателства в семейната среда ме накараха да прибегна до тях, а и ниската ми финансова култура тогава. Изтеглих няколко, един след друг, уж с втория да погася първия, после трети за да уредя втория, та накрая никой изцяло. 

След това дойде вирусът, а аз отидох в Австрия да работя ( говоря немски ), но там ме хвана пандемията, даже се наложи да ми изпратят пари от България, защото имах 200 лева в мен като заминах. Започнах работа тук, не бях внасял редовните си вноски. Тогава започнаха да ми звънят между 5-15 пъти на ден, въпреки че бях говорил с тях същия ден. 

Сумите внезапно скочиха от 800 на 2800 лева, непосилно и демотивиращо за мен. Започнах да внасям по малко, но положението не се оправи. Тогава започнаха да лепят по вратата ми листчета, да пращат писма по пощата, заплашват ме по телефона с това, че ще стане много зле за мен, ако не доизплатя заема. 

Сега пак ще заминавам, защото иначе няма шанс да живея тук със сегашната ми заплата и да изплатя тези дългове, въпреки лишенията. Помолих ги да спрат да ми лепят покани за плащане по вратата, но те не ме отразиха. 

Колекторските фирми не спират да ми звънят, че дълговете вече са прехвърлени. Някои ми казаха, че ме пускат на ЧСИ, аз се помолих да ми дадат точно 2 месеца и ще вкарвм повече пари, но те казаха, че няма как да се случи и да се подготвям за съдебен процес. Изтеглих към 4000 лв. сега по мои сметки са 12000 общо, а след намесата на ЧСИ ми казаха, че ще станат петорни, тоест - ако всички ме осъдят, ще трябва да им дам 50 000 лева".

Подвеждащите тв реклами на 

чудодейните бързи кредити

не пресъхват. Те се плащат обаче от стремглаво растящите лихви по сметките на балъците повярвали, че тези заеми ще решат временните им проблеми. Но сме чували, че рекламните бюджети на най-активните дружества възлизат на милион - милион и половина годишно. Та там са закопани високите лихви, които се начисляват по сметка на недотам грамотните кредитни ползватели.

Друг сюжет: Млада дама се прехласва по чантичка в мола. Добрият бърз кредитор и обещава да й я плати, но „само да не я носи с тази блузка”. Това явно е най-важното условие за отпускането на заема.

Невчесан младеж пък пак иска бърза финансова помощ. Кредиторът го пита: „Пак ли за колата?”, а младокът изръсва: „Не, този път за тока”.

И двамата младежи от цитираните клипове гледат нагоре – към небето. Там където живее Богът на финансите Паралей, чийто архангели са фирмите за бързи заеми.

А някои архангели понякога просто взимат душите на простосмъртните наивници!

Facebook logo
Бъдете с нас и във