Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУНДЕСБАНК УЧИ ИЗТОЧНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА ОБЩУВАТ С ЕВРОТО

Предстои най-голямата обменна валутна акция в историята - въвеждането на евробанкнотите и евромонетите в обращение.
По оценката на издания като Файненшъл таймс преминаването към общоевропейската валута през януари 2002 г. предизвиква несигурност в цяла Източна Европа. Много източноевропейци, чиито спестявания са в марки, отсега си блъскат главите кога и при какви условия ще могат да ги обменят. А още повече ги вълнува въпросът в каква валута да ги обменят?
В средата на 90-те години германската Бундесбанк пресметна, че между 30 и 40 % от общия обем германски марки са в обращение извън страната. Днес става дума за около 80 млрд. марки. Няма данни какво е регионалното им разпределение, но немските експерти смятат, че голяма част от тях се въртят в бивша Югославия и Турция. Много работници от тези страни от десетилетия работят и печелят в Германия и редовно отнасят част от парите в родината си.
Освен това дълги години германската марка беше предпочитана на Изток. Затова в Русия и в останалите държави от някогашния източен блок са в обращение големи запаси от марки. Доверието им към собствените им инфлационни валути от десетилетия е спаднало фатално. По преценка на експертите само под дюшеците на руското население лежат 8 млрд. марки. И въпреки това повече от 90 % от валутните спестявания, които руснаците съхраняват в домовете си, са в долари.

В Източна Европа не знаят нищо за обмяната

С въвеждането на евровалутата този процент може да нарасне. Към момента населението на Източна Европа, според експертите на Европейската централна банка, има твърде ограничена информация за технологията на обмяната. В страните на Евросъюза критикуват ЕЦБ заради слабата реклама на новата валута в източния край на Стария континент. Гражданите, фирмите и банките в тези страни знаят за еврото три пъти по-малко от нас. От това произлизат известни опасности, предупреждава Мориц Шуларик, експерт за Източна Европа в Deutsche Bank Research. Информационният дефицит и произтичащата от него несигурност могат да тласнат източноевропейците към щатската валута още преди да е въведено еврото.
Западноевропейските страни не трябва да са равнодушни към подобно развитие на нещата, предупреди неотдавна Файненшъл таймс. Икономисти като шефа на мюнхенския Ifo-Institut Ханс-Вернер Зин смятат, че подобна смяна на посоката и отдръпване от марката ще вкара допълнително еврото под натиска на долара. Ако САЩ завоюват със зелените си банкноти още по-голям пазарен дял в световния разплащателен поток, това ще струва на европейците доста пари.

Бундесбанк води кампания за спечелване на доверие

С оглед на разпространяващата се несигурност президентът на Бундесбанк Ернст Велтеке поведе пропаганда за спечелване на доверие още при официалното си посещение в Москва в края на март. Новите евробанкноти ще бъдат едновременно на разположение и във филиалите на държавните руски спестовни каси, заяви тогава Велтеке. Бундесбанк гарантира обмяната на марки в неограничено количество и няма да взима такса за това. Освен това обмяната във валутата на общността няма да бъде ограничена със срокове.
Велтеке оповести, че са готви информационна кампания и извън зоната на еврото. През есента ще бъдат публикувани информационни брошури за еврото на руски език.
С изявленията си президентът на Бундесбанк се стреми да привлече вниманието преди всичко на онези европейци, които пазят спестяванията си извън официални финансови структури и сега се страхуват от неудобни въпроси, като например откъде са получили парите.
Обменянето в евро е свързано с големи логистични разходи и в посока Източна Европа - и тукашните банки трябва да бъдат снабдени с достатъчно количество банкноти и монети. Шефовете на нито една от тях не говорят с удоволствие за подробностите около операцията.
Източноевропейските финансови институти трябва да си набавят евробанкнотите от западни търговски банки. Те на свой ред ще изискват за това минимална комисиона до един промил от номинала на закупената валута. По всяка вероятност източноевропейските банки ще продават на своите клиенти, които искат да обменят марките си в евробанкноти, срещу по-високи такси. На много места се страхуват, че кредитните институции и картелите обменители ще използват неосведомеността на клиентите си и ще направят големи удари при обмяната на парите.
А източноевропейците имат неприятни спомени от предишни акции за обмяна на валута. Така например в средата на 90-те години обменните бюра изискваха спекулативни комисиони, когато се обменяха старите стодоларови банкноти с нови.

Обмяната на Балканите

Обмяната на парите би трябвало да предизвика най-малки проблеми в страните, които официално са свързани с марката. Така например валутите на Босна, Естония и България се покриват напълно от марката чрез т. нар. валутен борд. В Черна гора и Косово марката даже е официално разплащателно средство.
Централната банка на Черна гора, която е част от федеративна Югославия, взема мерки в началото на януари да разполага с достатъчно количество от новата евровалута. Генералният й директор Милошиче Дакич обяснява, че парите ще се дават директно от Централната банка.
Той е убеден, че няма да има проблеми при обмяната на валутата. Банковите сметки автоматично ще бъдат преизчислени в евро. При това държавата няма намерение да се обогатява за сметка на гражданите, уверява Дакич. Ще бъде удържана само една малка такса, която да покрие разходите.
По-трудна ще бъде обмяната на парите в Сърбия и Босна. Там държавата не се чувства задължена да поддържа налични запаси от евро. По неофициални преценки в Сърбия са в обращение 2 млрд. марки, в Босна - 900 милиона. При такива количества експертите са сигурни, че всички обменни акции ще протекат контролирано.
Който е спечелил парите си с нечисти сделки, няма интерес да обмени марките в банка, казва експертът на Дойче Банк Мориц Шуларик. Тъй като в банките транзакциите се регистрират, гореспоменатата група хора ще се ориентира към черния пазар. Според Шуларик там е лесно да се получат доларови банкноти. Той е убеден, че от известно време насам протичат обменни процеси, за които ние не знаем. Извън западноевропейските страни е започнало своеобразно нагаждане към еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във