Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бундесбанк отхвърли критиките към Германия на администрацията на Доналд Тръмп

Президентът на Бундесбанк - Йенс Вайдман отговори остро на обвиненията, че Германия използва подценено евро, за да експлоатира своите търговски партньори, определяйки като "повече от абсурдни" тези обвинения на висш американски служител в новата администрация на Белия дом, сочи БНР.

Коментарите следват необичайна атака спрямо германската търговска политика от страна на Питър Наваро, който е ръководител на Националния търговски консултативен съвет на президента на САЩ Доналд Тръмп. През миналата седмица Питър Наваро заяви, че Германия се възползва от "грубо подцененото" евро, което дава нечестно предимство на немските фирми пред техните чуждестранни конкуренти.

Според мен, протекционистката реторика, идваща от новата администрация на САЩ е много обезпокоителна, особено след като американското правителство се вторачва все повече в Германия, заяви във вторник Йенс Вайдман пред бизнесмени в западния германски град Майнц, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Той описа неотдавнашния скок на стойността на долара спрямо останалите валути като вътрешна работа, провокирана от политическите изявления на новото американско правителство. Трябва да се има предвид, че обезценката на еврото от около 1,1400 долара в средата на 2014-а година до малко под 1,0700 долара към днешна дата, е от голяма полза за големи германски експортни предприятия и помогна за допълнително нарастване на и без това големия немски търговски излишък. Това понижение на единната валута съвпада и с провежданата от ЕЦБ агресивна стимулираща парична политика и нейната програма за "количествени улеснения" (покупки на еврооблигации) за цели 2,3 трлн. евро, имаща за цел да укрепи слабата икономика на еврозоната.

Шефът на Бундесбанк все пак призна, че политиката на "лесни пари" на ЕЦБ е осигурила конкурентен тласък за германския бизнес. Той обаче отрече всякаква политическа манипулация и подчерта, че политиката на ЕЦБ се посреща спорно в Германия. Вайдман допълни, че самите САЩ доскоро са се радвали на позитивите от слаба местна валута за почти цяло едно десетилетие.

Обвинението, че Германия се възползва от САЩ и от други държави чрез подценена валута е повече от абсурдно, заяви шефът на Бундесбанк.

Огромният търговски излишък на Германия отдавна представлява ябълката на раздора за нейните търговски партньори, които многократно призоваваха Берлин да направи повече за насърчаване на вътрешното търсене и да спомогне за възстановяване на растежния баланс в глобален план.

Но предположението, че Германия може би манипулира своята валута (еврото) е ново. Трябва да се има предвид, че като член на еврозоната страната има много ограничен глас относно паричната политика в блока.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също отговори на критиките на САЩ през уикенда, обвинявайки за гигантските излишъци на Германия водената от ЕЦБ политика. Когато шефът на ЕЦБ Марио Драги се впусна в политиката на "лесни пари", аз му казах, че това ще доведе до голям германски търговски излишък, каза г-н Шойбле и допълни: След това, разбира се, обещах да не критикувам публично тази политика. Аз обаче не искам да бъда критикуван за последиците от тази политика на Централната банка.

По време на изслушване пред Европейския парламент в понеделник Марио Драги пък подчерта: Ние не сме валутни манипулатори, като той се аргументира, че различните политики на централните банки отразяват "разнообразната позиция в икономическите цикли" на САЩ и на еврозоната.

Вчера Йенс Вайдман също така посочи предимствата за Америка в резултат на германския излишък. Той каза, че германските фирми са инвестирали 270 млрд. евро в САЩ, създавайки повече от 800 хиляди работни места. Това изглежда като печеливша ситуация за всеки, допълни Вайдман.

Все пак шефът на Бундесбанк призова правителството на Германия да вземе мерки за насърчаване на вътрешните инвестиции, което ще помогне да се възстанови търговския баланс. Той също така призова ЕЦБ да започне да затяга настоящата си прекалено стимулираща политика веднага, след като целевото ниво на инфлацията достигне малко под 2 на сто - дори ако това се окаже болезнено за някои правителства от еврозоната или доведе до известна нестабилност на финансовите пазари.

Политиката на лесни пари не може да реши основните проблеми на Европа, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във