Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бундесбанк очаква ускорен растеж на германската икономика

Растежът на германската икономика се очаква да се ускори значително през четвъртото тримесечие, докато инфлацията, който беше потисната от доста време, може да надвиши през декември 1 на сто с оглед по-високите цени на петрола, е прогнозата на Бундесбанк.

Икономическият растеж, който беше доста муден през второто и третото тримесечие, започна да набира скорост към края на годината с оглед на по-добро промишлено производство, солидно строителство и нарастващо частно потребление, подкрепено от оптимистичните настроения, посочи Германската централна банка в своя редовен месечен доклад.

По-позитивната оценка на Бундесбанк е в синхрон с подобна прогноза, направена през миналата седмица от института Ifo, което предполага, че икономиката е успяла да преодолее известната си слабост от лятото и началото на есента, когато слабият износ и несигурността след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз натежаха върху нейния растеж.

Изключително голямото увеличение на новите производствени поръчки, в съчетание с благоприятните корпоративни настроения, се очакват да стимулират промишлената активност през последното тримесечие. Потреблението на домакинствата също представлява важен стълб на икономиката, което се изрази в рязко повишение на продажбите на дребно през октомври, отбеляза Бундесбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във