Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бундесбанк очаква свиване на БВП на Германия през третото тримесечие

Има вероятност от свиване на брутния вътрешен продукт на Германия през третото тримесечие, след негово понижение и през второто тримесечие. „Това се дължи предимно на експортно ориентираната индустрия", сочи редовният месечен доклад на германската Бундесбанк.

Промишленото производство продължава да спада през юли, като данните значително се понижиха. Въпреки че времето на летните ваканции играеше ключова роля в това отношение, това не беше основният фактор за продължаващото отслабване на производството. Според доклада производството на автомобили и части е спаднало особено рязко. Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) обаче заявява, че през август броят на произведените автомобили се възстановява.

Според оценката на експертите ситуацията на германския пазар на труда остава добра, като през юли броят на заетите лица се е увеличил с 14 000 на месец след сезонна корекция. Оптимистичните перспективи за доходите на потребителите подхраниха частното потребление. Продължава да процъфтява и строителната дейност. Постоянното използване на високо оборудване и поръчките в строителната индустрия показват, че засега това няма да се промени.

Според експертите на Бундесбанк обаче не е сигурно дали тези циклични възходящи сили са били достатъчно силни, за да формират адекватна противотежест на спадащия индустриален сектор. Както пише в доклада, „БВП може да се свие леко през третото тримесечие“.

За момента експертите не смятат, че потенциалното свиване на БВП в две последователни тримесечия е причина за безпокойство. Те казват, че подобна ситуация не означава непременно край на периода на съвкупна експанзия, тъй като в този случай свиването на икономическата дейност е ограничено до голяма степен само в промишлеността. Освен това към днешна дата се очаква само лек спад на БВП като цяло. "Този спад в момента трябва да се разглежда като част от цикличното връщане към нормалността, тъй като германската икономика излиза от периода на прегряване", смятат още експертите.

Въпреки това от Бундесбанк все още виждат рискове за германската икономическа активност, причинени основно от глобалната среда. Те смятат, че ескалиращото геополитическо и търговско напрежение потенциално задълбочава спада, особено в германската промишленост, която силно зависи от експортния бизнес. Това би повишило и риска от възпрепятстване на икономическата активност в Германия в много сектори. „Все още не е ясно дали индустриалната активност ще се възстанови, преди спадът да обхване по-вътрешно ориентираните икономически сектори“, се посочва още в доклада на Бундесбанк.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във