Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бундесбанк очаква положителна инфлация през януари

Ръстът на цените в най-голямото европейско стопанство вероятно ще е "несъмнено положителен" през този месец за първи път от половин година насам, прогнозира Бундесбанк. След премахването на временните редукции на ДДС и въвеждането на схема за оценка на вредните емисии, стойността на повечето стоки и услуги в Германия вероятно се е повишила на годишна база, посочва централната банка на страната в месечния си обзор, публикуван на 18 януари.

Завръщането към положителни инфлационни равнища ще е забележим обрат от последните пет месеца когато ценовият индекс беше отрицателен. А той слезе под нулата в резултат най-вече на орязването на множество данъци, целящо да стимулира потреблението по време на пандемичната криза, което спря ценовия растеж в голяма част от еврозоната. 

Все пак, Бундесбанк си оставя вратичка с предупреждението, че е "налице известна несигурност дали ефектите от променените данъчни ставки ще успее да се отрази изцяло в ценовата статистика от гледна точка на продължаващите бизнес карантини". 

Перспективата за завръщане на инфлацията в Германия може да помогне за ръста й в целия еврорегион, което ще вдъхне увереност на официалните представители на Европейската централна банка, които пуснаха поредица от спасителни стимули в опитите си да върнат възходящата посока на движение на цените. 

По оценка на икономисти, 2021-а може да е първата година за последното десетилетие, в която инфлационните предвиждания на ЕЦБ да се окажат прекалено ниски. А "виновниците" за анемичната инфлация: по-евтината енергия, редукциите на ДДС в Германия и дефлацията, предизвикана от социалните ограничения, са напът да се превърнат в двигатели на инфлационния подем към целевите 2% годишно.  

В доклада си Бундесбанк отбелязва също, че налюдаваните напоследък признаци за стабилизиране на икономиката "дава основания за надежда, че рестрикциите, които бяха въведени, удължавани и затягани от началото на новата година, няма да забавят прекалено възстановяването на стопанството". Но пък, "ако инфлационните равнища не нараснат значително и текущите ограничения на икономическата активност продължат продължат по-дълго или се затегнат допълнително, това може да доведе до значимо отстъпление", добавят германските центрани банкери. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във