Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бум на обезщетенията по "Зелена карта“

Обезщетенията, платени по полицата „Зелена карта“, са се увеличили трикратно за година и са достигнали 751 хил. лева. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор за май. През същия период на изминалата година изплатените обезщетения по „Зелена карта“ са били малко над 226 хил. лева

Данните показват противоположна тенденция при премийния приход от този вид полица. Спадът му надхвърля 317 хил. лв. и в момента този резултат е 182 хил. лева. За сравнение - през 2015 г. застрахователите са реализирали подобен приход от „Зелена карта“ не за пет, а за три месеца.   

От началото на годината, след приемането на Кодекса за застраховането, задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилистите се издава заедно със сертификат „Зелена карта“. Той служи като удостоверение при пътуване в трети страни като Албания, Андора, Босна и Херцеговина, Украйна, Хърватска, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Македония, Тунис, Турция, Беларус, Сърбия и Черна гора. До приемането на новия кодекс шофьорите бяха длъжни при пътуване в тези страни да заплащат за издаването на  сертификат „Зелена карта“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във