Банкеръ Daily

Внимание!

Бум на фалшивите пари по Великден

Две трети от ментетата са двайсетачки

Очаква се бум на фалшивите пари около празниците. Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване около Цветница и Великден има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла си. Според БНБ най-често се засичат неистински двайсетолевки. Обикновено  пробутват фалшивите пари по пазарите или смесени в пачка с истински.

В над 70% от случаите  фалшивите банкноти са от 20 лв., показва статистиката.

Голяма част от ментетата са наше, българско производство. През есента на миналата година беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие - тя бе базирана в "Слънчев бряг". В друг "цех на конкуренцията на БНБ" - във Варна, пък бяха намерени доларови стотачки, които са били печатани с мастила, имитиращи магнитно мастило. То  затруднява различаването на фалшивите  банкноти  при проверка на парите с устройство за разпознаване.

За да се бори с "конкуренцията" БНБ ще подмени всички банкноти с нови, по-добре защитени серии. "Технологиите се развиват, това дава предимство както на тези, които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ.

Представители на  банковия сектор обясняват,  че макар да е по-трудно,  се фалшифицират и монети. От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни, да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

Най-новата статистика на БНБ е показателна. За периода октомври-декември 2018 г. в Националния център за анализ на БНБ са задържани общо 164 броя неистински български банкноти, циркулирали в паричното обращение.
Спрямо третото тримесечие на 2018 г. неистинските български банкноти са с 57 броя по-малко. Относителният дял на задържаните през четвъртото тримесечие на 2018 г. неистински банкноти спрямо общия брой на банкнотите в обращение към края на декември възлиза на 0.000034 процента.

В общия брой на задържаните през четвъртото тримесечие на 2018 г. неистински български банкноти най-голям е делът на тези с номинал 20  лв. (67.68%). Броят на задържаните неистински банкноти от 20 лв. представлява 0.000078% от общия брой на намиращите се в обращение в края на 2018 г. банкноти с този номинал.
В структурата на задържаните неистински банкноти, циркулирали в паричното обращение, с по-малки дялове са тези от 10 и 50 лв., съответно с 9.76 и 19.51 процента. За периода октомври - декември са задържани четири неистински банкноти от 100 лв.  и една неистинска банкнота с номинал 2 лева.

В периода октомври - декември 2018 г. бяха регистрирани и задържани общо 60 броя неистински български разменни монети, от които 12 броя от 2 лв., 16 броя от 1 лев и 32 броя от 50 стотинки. Относителният дял на задържаните през четвъртото тримесечие неистински разменни монети в общия брой на монетите в обращение към края на 2018 г. е 0.000002 процента.

В изпълнение на законовите си функции по извършването на експертна оценка на чуждестранни банкноти, задържани на територията на България, през четвъртото тримесечие на 2018 г. в БНБ бяха регистрирани и задържани неистински чуждестранни банкноти, както следва: 22 281 броя евро (от които 296 броя са циркулирали в обращение), 1879 броя щ. долари (от които 121 броя са циркулирали в обращение) и 27  броя банкноти от други чуждестранни валути.

Централната банка започна с подмяна на левовете с нови, по-защитени серии. В ход е подмяната на столевката.

На пръв поглед новата супербанкнота изглежда  почти като старата - отново зелена и с лика на Алеко Константинов. На практика обаче тя има много повече защитни елементи. Причината да се появят е развитието на печатарските  технологии, което улеснява  фалшификаторите да произвеждат  добри ментета.

Новите 100 лв. са по-трудни за имитация. Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. Този ефект се вижда и в числото 100 и в осигурителната нишка. За незрящите пък има допълнителни  релефни линии.

Срещу светлина се вижда водният знак на Алеко Константинов. На холограмната лента има еделвейс и отново ликът на Алеко.

"От съществуващите серии всички без 100 лв. имат първа и втора серия, т.е. имат усъвършенствани защити, 100 лв. е единствената банкнота, която е издадена 2003 г. и няма допълнително усъвършенстване на защитите", посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.

През  тази година е засечен  само един фалшификат от сто лева.

Старите столевки ще се подменят поетапно, след като се изхабят. Всяка година банката унищожава милион и половина овехтели купюри с номинал сто лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във