Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българските износители да не проспят тренда към дедоларизация и нов кредитен цикъл в Русия

Очистването на руския банков сектор от "гнилите ябълки" и усилващата се тенденция към повсеместна дедоларизация на руската икономика вече формират нов кредитен цикъл в страната, отбелязал министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин по време на бизнесфорума на ВТБ Капитал "Русия ви зове!".

Според министъра текущата ситуация в руската икономика може да се сравни само с онези процеси, които протичаха в икономиката на САЩ в началото на 80-те години. "Тогава ФРС провъзгласи курс към борба с инфлацията, което първоначално доведе до рецесия в САЩ през 1981-1982 години, но след това страната навлезе в дълъг кредитен цикъл от цели 25 години, който силно подпомогна икономическия растеж. За Русия преходът към ниска инфлация е също преломен момент - и начало на дълъг кредитен цикъл",  допълнил Орешкин.

Сега най-важното, според министъра, е да не се повторят грешките от периода 2011-2012 години, когато кредитната експанзия в Русия се е концентрирала най-вече върху необезпеченото финансиране, което по-късно - по време на кризата 2014-2015 г., е ударило много лошо печалбите на трезорите. "Затова сега е важно възстановяващата се кредитна активност на населението да се съсредоточи върху ипотечни продукти, а при корпоративното кредитиране - върху инвестиционното кредитиране", заключил Орешкин.

Остава да видим дали българските банки и компании ще успеят да намерят подходящ начин да се възползват в максимална степен от тази добра макроикономическа среда в империята на Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във