Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българските и гръцките фирми на опашката по забавени плащания

Подобрява се ситуацията с плащанията между бизнеса, като дялът им тази година бележи 4% ръст в сравнение с миналата. Що се отнася до нивото на платените задължения в падеж обаче България е на дъното на класацията в Европа, заедно с Гърция. Данните са от анализ на колекторската компания EOS.

Оказва се, че средно в Европа в падеж се плащат 78% от задълженията. Най-висок е процентът в Германия (83%), Австрия (81%) и Белгия (80%). Данните показват и подобрение при забавените плащания у нас. Така например през 2015 година 28% са отписаните и забавени плащания на бизнеса, като това ниво се е смъкнало с цели 5% спрямо година по-рано. Освен това гражданите бавят или оставят неплатени 22% от своите фактури, спрямо 26% през миналата година. В допълнение на това е редно да се отбележи, че намалява делът на неплатени сметки заради свръхзадлъжнялост (от 26% до 15%) като причина за забавяне на плащанията.

Положителна тенденции, която е отчетена от EOS е, че българският бизнес вече все по-малко пренебрегва просрочените плащания. Така например двойно намалява броят на фирмите, които не правят нищо, за да си върнат задълженията - от 6% на 3%. На вътрешни ресурси, за да събират задължения разчитат 57% от фирмите, докато останалите - на колекторски фирми и адвокатски кантори.

Срокът за отсрочено плащане у нас е средно 33 дни, а периодът на забава се скъсява със седмица. Така през 2014 година е бил 29 дни, а през тази година са 22 дни. По този показател страната ни е съизмерима със средното ниво за Източна Европа - 21 дни. Според проучването, основната причина за забавяне на плащанията са временните парични затруднения на фирмите и просрочени плащания на собствени клиенти. Забавените плащания пък предизвикват липса на ликвидност (40%), намалени печалби (38%) и невъзможност да бъдат открити нови работни места (22%), посочват още данните на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във