Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българският туризъм може да загуби десетки милиони след фалита на "Томас Кук"

След фалита на британския туроператор "Томас Кук" българската туристическа индустрия може да очаква сериозни загуби на стойност десетки милиони. Изпитанието е много сериозно. Това каза доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“ пред Bloomberg TV.

Според експертът през последните 15 години не е имало такъв хаос. Той е възникнал благодарение на процеси, които много отдавна са се случвали в "Томас Кук". Вътрешните проблеми във Великобритания са допринесли за разширяването на този ефект с фалити на дъщерни фирми в континенталната част. "Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към тези гиганти, е заложник. Този фалит може да помете твърде много работни места и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, както и в услуги като екскурзоводство", заяви Йорданов.

Проблемите на транспортните фирми, хотелите и ресторантите са свързани с институции в България, които не гравитират около туризма, споделя Йорданов. "Не само Министерството на туризма трябва да се занимава със ситуацията. Българските хотелиери трябва да бъдат защитени", подчерта експертът.

"Българската администрация трябва да мисли за гаранционни фондове, които ще са свързани с промяна на законодателството. Така българският доставчик на услуги ще може при такива ситуации да си вземе парите за свършена работа. Подобен удар може да се повтори неколкократно във времето“, отбеляза гостът. Според него определено има напрежение между български хотелиери, транспортни фирми и крайните потребители. "Туристите пристигат и няма кой да ги приеме, защото българските хотели не желаят вече да работят с "Томас Кук"".

Милионите туристи, които бяха клиенти на "Томас Кук", сега ще бъдат привличани от нискотарифни фирми, прогнозира Йорданов. "В момента е изключително важно как браншът ще се консолидира в съвместни искове. Ще сме едни от последните за вземане на парите, тъй като ще има твърде много граждани на други страни. С тяхното законодателство те по-леко ще решат казуса с възстановяване на средствата". Според доц. Йордан Йорданов ситуацията ще направи по-сплотен българския бранш.

"Биха могли да се направят определени облекчения за хотелиерите. Една част от средствата, които трябва да се плащат, може да се минимизират от гледна точка на данъците", посочи Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във