Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българският капиталов пазар вече е зрял

Българският капиталов пазар вече е зрял, вече може да обслужва икономиката. Законодателството се промени няколко пъти и вече е в унисон с европейските директиви. Все още пазарът е малък, но е развит, функционира, надявам се да порасне заедно с икономиката. Това коментира  главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг" Камен Колчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"В началото на века се хвалехме, че в България има над 1 000 компании, листнати на борсата, а в Ню Йорк се стряскаха, защото те имат само 300. Това, разбира се, не беше сериозно и устойчиво. Голяма част от тези компании бяха направени публични с декрет покрай масовата приватизация и никога не са искали да бъдат публични, не са усетили ползата от капиталовия пазар и съответно не се държаха като такива. Сега обаче нещата не са така", обясни Камен Колчев.

„Повечето от тези неща са минало, повечето от тези компании вече не са пазара. За съжаление, голяма част от тях изобщо ги няма, но това е въпрос на модела на приватизация, което е тема на друг разговор“, добави той. 

„Така или иначе, тези компании, които останаха на пазара, вече са истински публични компании. Те се търгуват, държат се като публични компани, използват пазара за емитиране на акции и облигации“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във