Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българският бизнес е сред най-губещите от просрочия

Рискът от блокаж на  плащания в България спада и бизнесът  и домакинствата в страната подобряват своята платежоспособност Но несигурността се запазва, съобщи  колекторската фирма "Агенция за събиране на вземанията". Оказва се, че българските компании все още отписват повече вземания от средното за Европа. Това потвърждава и анализ на данните от Европейския доклад за плащанията през 2018-а (EPR).

През 2017 г. българските компании са отписали 2.8% от годишните си приходи заради забавени или нереализирани плащания. Повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се представят много по-добре. В Словакия, Словения, Унгария и Чехия например съотношението е под 1 процент. В региона повече задължения отписват само в Сърбия (2.88%).  Дори Гърция, която беше единствената по-слаба от България по показателя европейска страна,  преди година значително е подобрила представянето си (2.14%).

Положителна новина е обаче, че през последната година се стопява разликата със страни като Полша (1.97%) или Румъния (2.73%), които преди година имаха сериозна преднина пред България.

Една от основните причини за високите нива на отписаните заеми в България е ниската степен на използване на услугите на агенции за управление на вземанията и недостатъчните защитни мерки, твърдят дружествата от  бранша.  През 2017-а едва 17% от фирмите са се възползвали от такива услуги. За сравнение, средно в Европа 30% от компаниите, които имат проблеми с нередовни платци,  работят в партньорство с колекторски компании.

Българските компании продължават да се изправят пред рисковете и заради дългите срокове и забавяне на плащанията от страна на техните контрагенти. Това им пречи да инвестират в разрастването си  и в наемане на персонал. Повече от една четвърт от българските компании  се притесняват, че тенденцията ще се задълбочи през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във