Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българският бизнес е с най-лоша дисциплина на плащанията в Европа

У нас 74% от издадените фактури се погасяват в уговорения срок, 22% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.Тези данни бяха изнесени на пресконференция на колекторските агенции.

Българските бизнес клиенти се нареждат в групата с много лоша дисциплина на плащанията - 27% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват при средно за Европа ниво от 23%. Другите страни със сходен дял нередовни плащания са Гърция (28%), Русия (27%), Румъния (27%) и Хърватия (27%).

Близо 24% от фирмите в България твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. 42% пък ползват услугите на външен експерт за решаване на проблемите със забавените плащания. Тези пари се връщат обратно в икономиката, тъй като компаниите ги използват за погасяване на собствени дългове (56%)и създаване на нови работни места (45%).

Изследването "Навици на плащане в Европа" 2017. То е изготвено от колекторската компания EOS съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във