Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българската банка за развитие остава извън обхвата на публичните предприятия

Депутатите изключиха Българската банка за развитие (ББР), ръководена от Стоян Мавродиев, от обхвата на публичните предприятия с приетия на второ четене нов Закон за публичните предприятия.

Предложението беше направено от "Атака" през юли. Според него от изискванията на закона, които ще важат за всички дружества с участие на държавата или общините, ще бъдат извадени кредитните институции и техните дъщерни дружества. В мотивите към предложението на "Атака" беше записано, че "търговски дружества с мажоритарно държавно участие, които подлежат на регулация на БНБ, Комисията за финансов надзор и т. н. и попадането им в обхвата на закона би довело до дисбаланси и наличието на двойна и тройна отчетност, което би затруднило дейността им".

Няколко дни след това обаче, в писмо до парламента, финансовият министър Владислав Горанов изрази категорична позиция против идеята на партията на Волен Сидеров.

Според приетите днес разпоредби публични предприятия са търговските дружества с над 50 на сто държавно/общинско участие в капитала или в които държавата/общината по друг начин упражнява доминиращо влияние. В списъка са също дъщерните дружества на търговските дружества и предприятията, ако чрез тях държавата или общината контролира повече от 50 на сто от дяловете и акциите с право на глас или по друг начин упражнява доминиращо влияние.

Гласуваното изключение за ББР предизвика протест и от страна на синдикатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във