Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУЛГАРЛИЗИНГ УРЕДИ ДЪЛГА СИ КЪМ СИБАНК

Мениджърите на СИБанк успяха да намерят лек за най-голямата дългова язва, наследена от фалиралата Стопанска банка, която придобиха през юли миналата година.
Новината е, че на 19 април 2001 г. СИБанк подписа споразумение с Булгарлизинг за уреждане на задълженията му, които възлизат на 49 млн. щ. долара. Постигането на договореност, която е изгодна и за двете страни, винаги е за предпочитане пред ходенето в съда, коментира споразумението председателят на надзорния съвет на банката Славчо Христов.
Според официалното съвместно съобщение на СИБанк и Булгарлизинг, лизинговото дружество ще погаси част от дълга си с парични вноски, а остатъкът ще изплати, като прехвърли свои вземания от различни предприятия в полза на кредитната институция.
От банката категорично отказаха да съобщят кои са тези дружества, както и конкретните параметри на споразумението, позовавайки се на търговската тайна, но това рано или късно ще стане обществена тайна. Междувременно другото заинтересовано лице - председателят на съвета на директорите на Булгарлизинг Димитър Тадаръков, се оказа в командировка а оттам и в невъзможност да направи коментар.
От преслужбата на СИБанк изрично уточниха, че Булгарлизинг не е прехвърлял на кредитната институция свои вземания от предприятия от Военнопромишления комплекс (ВПК), които му дължат 55 млн. щ. долара.
СИБанк е придобила вземанията на Булгарлизинг от нейните длъжници от леката и текстилната промишленост. Както е известно, между тях са Финтекс, който дължеше на лизинговото дружество 23 млн. г. марки, и Дунавска коприна, чийто дълг надхвърляше 3 млн. г. марки. Така че вероятно новият им кредитор е СИБанк.
В споразумението с Булгарлизинг се предвижда той да намали вземанията си и от текстилната кърджалийска фирми Катекс. Фирмата притежава около 10% от банката и по думите на Димитър Тадаръков дължи на лизинговото дружество над 1 млн. швейцарски франка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във