Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БЪЛГАРКА СТАНА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТОВНАТА БАНКА

Кристалина Георгиева е новият вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, съобщи президентът на банката Робърт Зелик. Тя ще встъпи в длъжност на 10 март заедно с Хасан Тулуй, също назначен за вицепрезидент. Георгиева ще оглави Корпоративния секретариат, отговорен за връзките между борда на изпълнителните директори на Световната банка и мениджмънта на банката. Досега българин не е бил на такава висока длъжност в Световната банка.
В момента Кристалина Георгиева е регионален директор на международната финансова институция за Русия и ръководи департамента за социално развитие и околна среда в Централна Азия и Тихоокеанския регион. Тя постъпва на работа в Световната банка през 1993-а като икономист и отговаря за проектите на банката за Европейския и Централноазиатския район, свързани с околната среда, а през 1998-а става директор на звеното по проекти за околната среда.
Преди да започне работа в Световната банка, Георгиева е била на различни академични и консултантски позиции в България и САЩ и е изнасяла лекции във водещи университети в цял свят.
Освен нея Бордът на изпълнителните директори на Световната банка назначи и Хасан Тулуй, който е от Турция. Той работи за банката от 1987-а като икономист в Африканския регион и е заемал различни длъжности в района на Близкия изток и Северна Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във