Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българите зад граница са пратили над 1 млрд. евро у нас през миналата година

Българите, които работят в чужбина, са пратили на близките си в родината си над 1.15 млрд. евро за миналата 2017 година. Сумата е с 284 млн. евро повече спрямо 2016 г., когато преводите възлизат на 869 млн. евро. Това показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

Изпратените от българските емигранти средства са повече от чуждите инвестиции в страната за миналата година, които възлизат на близо 902 млн. евро. Според данните на БНБ чуждестранните вложения за 2017 г. се насочват предимно към преработващата промишленост.

Докато преводите от емигрантите отиват директно за потребление - за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на кредити. Част от средствата се използват и за започване на малък или семеен бизнес.

Най-много средства идват от българите, които работят в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ показват още, че сумите, които българите изпращат в родината си постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с чуждите инвестиции, които са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие.

Освен това, данните на БНБ отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, се внасят в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във