Банкеръ Daily

Левон Хампарцумян:

Българите нямат задлъжнялост като тази на англосаксонските нации

Не трябва да се удължава кредитният мораториум за трети път, смята банкерът Левон Хампарцумян. 

"Хората, които са взели кредит, трябва да си говорят с финансовата институция, от която са взели кредит. Не очаквайте банките да тръгнат да си искат парите на следващия ден след края на кредитния мораториум. Но те трябва да ги убедят, че могат да върнат своите задължения", обясни ексшефът на "УниКредит Булбанк".

Според него и двете страни имат интерес от такава комуникация и целта е да се предоговорят условията по плащанията.

"Банките са взели необходимите мерки и са включили в сметката си лошите кредити в портфейла, но не се очаква вълна от необслужвани заеми. Ще има увеличение, но чак бум на необслужвани кредити няма да има", смята Хампарцумян.

По думите му българите нямат тази задлъжнялост като англосаксонските нации, която е катастрофална.

"Повишението на броя на лошите кредити може да доведе до частично повишение на лихвите, но не и драстично. Централните банки казват, че ще запазят лихвените нива ниски през следващите години. Клиентите и банките ще търсят вариантите, с които колелото на икономиката да се завърти на по-високи обороти и всеки да си намери новото или върне старото място в икономиката. Ниските лихви ще стимулират предприемчивите да инвестират в производство", каза още Левон Хампарцумян.

Според банкера май-добре е да се избегне тегленето на нови кредити за покриване на стари задължения. Това е вариант, но то е ядрената опция - след това може да стане по-лошо.

Банките могат да увеличават таксите до момента, в който клиентите биха се разбягали, но конкуренцията ще регулира този процес. Има и друг вариант - ако стане много лошо, регулативният орган може да каже: „Тази такса няма да я вдигате", но това не е много добър вариант", обясни пред bTV Хампарцумян.

Относно заявката, че България ще влезе от 1 януари 2024 г. в еврозоната Хампарцумян смята, че страната ни е готова, но тази дата му се вижда оптимистична.

"Решението има политически и икономически компонент. Ако политическият компонент надделее, може много бързо да стане. А пък може да стане като Шенген - техническият компонент е решен, но пак не влизаме в тази зона", коментира Левон Хампарцумян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във