Банкеръ Daily

Финансов дневник

Българинът Влад Тенев ще дава показания пред Конгреса на САЩ

Мениджърите на Robinhood, Melvin Capital и Citadel Securities ще  бъдат призовани  пред Конгреса на САЩ, за да дадат показания за борсовата сага с акциите на GameStop Corp. По информация на "Ройтерс" изслушването ще се проведе на 18 февруари.

Fox News съобщи, позовавайки се на информация от Robinhood, че в изслушването ще участва българинът и основател на платформата за търговия с акции на дребно Владимир Тенев. 

Разпитите в Комисията по финанси към Камарата на представителите е част от серия разследвания, които ще се проведат във Вашингтон, за да се установи какво се случи на капиталовите пазари в началото на годината. 

Трите компании са в центъра на сагата GameStop. Robinhood се очертава като популярна и достъпна платформа за търговия на дребно, но си навлече критики по време на лудата търговия с книжата на GameStop, след като временно спря възможностите за покупка на акциите.

Според CNBC изслушванията се очаква да обхванат въпроси, свързани с потока на поръчките за покупки и продажби на акции, както и т.нар. "къси" продажби на акции на GameStop, притежавани от хедж фондове. Агресивното поведение на малките инвеститори от форума Reddit  които преди  доведе до драматично поскъпване на акциите на GameStop и до милиардни загуби за хедж фондовете.

Ограниченията за покупки в Robinhood предизвикаха масови протести на потребители, които обвиниха платформата във влизане в съюз с хедж фондове и институционални инвеститори.

"Tрябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти“ - така Владимир Тенев обясни решението временно да бъде забранено закупуването на 13 акции.

"Боли ни, че трябваше да наложим тези ограничения", каза той.

Тенев отрече Robinhood да се бори с проблеми с ликвидността. "Имаме капиталови изисквания от Комисията за ценни книжа и фондови борси и депозити в клирингови къщи“, които могат да варират в зависимост от пазарната среда", подчерта Тенев в края на миналия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във