Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Българинът тегли кредит заради стари задължения

Хората у нас теглят повече и по-големи суми за рефинансиране на стари задължения, отколкото за поддържане на дома си или за покупката на автомобил. Това показват данните от национално представително онлайн проучване, направено от "Гемиус" - България по поръчка на Пощенска банка. Според него средният размер на кредитите за обединяване на стари дългове е най-голям - близо 13 000 лв., в сравнение с тези за покупка на автомобил или обзавеждане на дома, съответно - 12 800  - 9 400 лева.

От Пощенска банка отчитат, че сумата на търсеното от клиентите финансиране за обединение на задължения се е увеличила средно с 30% спрямо всички останали през 2019-а. Почти половината от получените заявки за нови потребителски заеми в институцията са от този тип.

През последните години потребителските кредити за обединяване на стари дългове са все по -  предпочитани , защото позволяват значително оптимизиране на месечните разходи на домакинствата. Оказва се, че рефинансирането е водеща причина за теглене на кредит за 34% от анкетираните. Голяма част от клиентите на банката ползват едновременно няколко кредитни продукта като потребителски заем, кредитна карта, овърдрафт, лизинг или стоков кредит. С обединението им те могат да намалят значително ежемесечните си разходи, да спестят време и усилия, като плащат само една вноска, към една институция.

"Стремежът на Пощенска банка е да предоставя гъвкави финансови решения с добавена стойност, които да подобряват клиентското изживяване. Знаем, че следенето на различни сроковете за плащане, падежи, размер на вноските изискват както време, така и повече разходи. Затова предлагаме кредит за обединение на задълженията с атрактивни условия, за да пестим на потребителите време и средства. В допълнение, за да подобрим още повече клиентското изживяване, даваме възможност за бързо одобрение на кредита, безплатно експресно издаване на дебитна карта, консултация на предпочитано място от наш мобилен експерт и застраховка", коментираха от кредитната институция.

Специално разработен калкулатор на уеб страницата https://www.povechednes.bg/ помага на всеки да изчисли, с колко може да намали вноската по заемите си. Като пример е посочен потребител на различни кредити с обща стойност на месечното плащане от 524 лева. Той може да спести с рефинансиране до 192 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във