Банкеръ Daily

Финансов дневник

България взима 500 млн. евро заем от ЕС

България ще кандидатства за заем от половин милиард евро по европейския инструмент за подкрепа на заетостта SURE. Това стана ясно при втората актуализация на бюджета. Както "Банкеръ вече съобщи, депутатите приеха едновременно на първо и второ четене в пленарна зала втората актуализация на държавния бюджет за 2020 г. "За" законопроекта гласуваха единодушно 125 народни представители, без "против" и "въздържали се". 

Гласуването на второ четене бе форсирано по предложение на председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Измененията се правят, за да се увеличи допустимият размер на гаранциите, които държавата може да предоставя от 1,5 млрд. лева на 1,8 млрд. лева.

Около 210 милиона ще са ни необходими за гаранции по схемата SURE. 

Със сумата от 500 млн. евро ще се финансира увеличението на бюджета на НОИ и ще се обезпечи българския инструмент за запазване на заетостта, известен като "60/40". Срокът за уточняване на параметрите по този инструмент за България е 26 юни.

Европейската комисия ще набавя средствата по инструмента SURE чрез заеми, които още предоставя на страните членки при изгодни условия. 

За да събере средствата по програмата ЕС ще емитира общ дълг на международните пазари. Нагласите са, че той ще е по-изгоден, отколкото, ако България сама пусне емисия държавни облигации, най-малкото защото Евросъюзът има възможно най-добрия кредитен рейтинг - ААА.

Също така, с втората актуализация на бюджета ще се осигури българският принос към Паневропейския гаранционен фонд.

Нашият интерес е поне да компенсираме сумата на гаранцията с проекти, които евентуално да се върнат към нас. По него страната ни ще даде държавна гаранция от малко над 100 млн. лева. Проектите ще бъдат набирани с помощта на Министерството на икономиката и Българската банка за развитие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във