Банкеръ Daily

Финансов дневник

България влиза в Паневропейски фонд с гаранции за 51.5 млн. евро

България ще издаде държавни гаранции в размер на 51.5 млн. евро, за да се включи в Паневропейския гаранционен фонд, свързан с пандемията от COVID 19. Споразумението между страната ни и Европейската инвестиционна банка, което бе подписано на 9 юли, вече е внесено за ратификация в Народното събрание. 

Сумата е изчислена на базата на дела на България в капитала на Европейската инвестиционна банка, който е 0.21 процента. И ще бъде изплатена само при поискване от страна на ЕИБ.

Участието ни в европейския фонд има за цел да гарантира операциите на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в подкрепа на малки и средни предприятия, предприятия със средна капитализация и корпорации по време на кризата.

В рамките на този инструмент ще се работи по две схеми: предоставяне на директно финансиране или на гаранции за високорискови операции. Получатели на средствата ще са малки и средни предприятия, които са жизнеспособни в дългосрочен план, но изпитват временни затруднения заради пандемията от COVID-19. По тази схема България ще работи с Европейската инвестиционна банка чрез Министерството на икономиката, Министерството на финансите и Българската банка за развитие. Интересът на правителството е да компенсира сумата на предоставените гаранции с проекти, чрез които да бъдат финансирани български предприятия и средствата в крайна сметка да се върнат в нашата икономика. В случая обаче сякаш става дума за кредити от фонда или гаранционни схеми, сключени при по-благоприятни условия, а не за безвъзмездно финансиране. 

Преди около месец парламентът ратифицира споразумението между България и ЕС за участието на страната ни в програмата SURE. По този инструмент страната ни ще получи заем от Европейската комисия в размер на 511 млн. евро, за да финансира две от мерките, предприети срещу кризата. Конкретно става дума за т.нар. схема 60:40 и за  обновения й дизайн, който действа от няколко месеца. В замяна страната ни издаде гаранции в размер на 107,5 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във