Банкеръ Daily

Валдис Домбровскис:

България влиза в ERM II през юли, ако изпълни и последното условие

Валдис Домбровскис

България може да се присъедини към "чакалнята на еврозоната" през юли, ако изпълни и последното условие. Това заяви в отговор на въпрос на националното радио заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който участва във видеоконференция.

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия.

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис. "Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени", посочи той.

При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли, подчерта заместник-председателят на Европейската комисия.

В края на април управителят на БНБ Димитър Радев също обяви очакванията си до три месеца да има развитие по кандидатурата на България за членство във валутния механизъм ERM II. В крайна сметка говорим за политически акт, посочи той, подчертавайки, че процедурата е обвързана със сложен бюрократичен процес, но правителството и министър-председателят били се ангажирали с въпроса в последния месец и забавянето било наваксано. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във