Банкеръ Daily

Томислав Дончев

България ще разполага с повече пари след приемането на дългосрочния бюджет на ЕС

"Основният фокус за България през следващите години ще бъдат иновации, образование и зелена трансформация, или подпомагане последиците от Зелената сделка да се случат по най-безболезнения начин и, ако може – да извлечем и ползи." Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форум във Варна, посветен на представянето на рамката на новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

Дончев посочи, че страната трябва да се стреми към инвестиции, в които едно "инвестирано евро да носи петорно по-голяма полза". Според него дългосрочният ефект е този, който се умножава през годините и би следвало да бъде приоритет. "За това с колко средства ще разполагаме зависи от приетата многогодишна финансова рамка. При всички случаи ще бъдат повече, отколкото разполагаме сега, което е добре и за България. Ние няма как да се откажем от традиционни инвестиции, като например пътна или екологична инфраструктура, защото има да бъдат правени още пътища, железници, пречиствателни съоръжения“, подчерта той.

Вицепремиерът отбеляза, че преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС не са приключили, но от първоначалното предложение, България разполага с повече пари. "Тук изкуството е те да бъдат харчени по най-добрия начин. Ако ние сме се научили съвсем да спазваме стриктно правилата и процедурите, все още имаме какво да учим и да ставаме по-добри в това от парите да произлиза максимален ефект", обясни Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във