Банкеръ Daily

Финансов дневник

България с нов опит да емитира дълг за до 2 млрд. евро на външните пазари

Изглежда, че България ще направи нов опит да пласира емисия държавни облигации на външните пазари. Идеята е да бъде емитиран дълг за до 2 млрд. евро чрез пласирането на 10 годишни и 30-годишни книжа. По неофициална информация министърът на финансите Кирил Ананиев е провел конферентен разговор с потенциални инвеститори. Очаква се съвсем скоро да започне събирането на оферти.

Първоначалните нагласи бяха, че още в началото на май България ще опита да набере над 2 млрд. евро чрез продажбата на глобална емисия облигации. Тогава обаче правителството се отказа в очакване на по-добри пазарни условия. 

По информация на "Ройтерс" кабинетът е подбрал четири банки, които да управляват продажбата на книжата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на облигации - през 2016 година. 

При успешен край на процедурата със сумата от 2 млрд. евро вероятно правителството ще финансира очаквания бюджетен дефицит в края на 2020-та. След актуализацията на бюджета покрай началото на COVID - кризата бе записано, че хазната ще приключи годината с 3.5 млрд. лв. дефицит заради свиване на приходите и по-големите разходи. Към края на август обаче в бюджета все още има излишък в размер на над 1.5 млрд. лева. 

От разчетите на МФ става ясно, че продължава да се поддържа висок фискален резерв - към 31 юли той е 10.14 млрд. лв., в т.ч. 9.78 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0.36 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз. Затова не е докрай ясно дали средствата от потенциалната продажба на облигации ще послужат за текущи разходи или ще се ползват като буфер.

В Закона за държавния бюджет бе записано, че през тази година правителството може да увеличи държавния дълг до 10 млрд. лева. Трябва да се извадят обаче 1.2 млрд. лева, които от началото на 2020 -та бяха натрупани от вътрешния пазар и послужиха основно за погасяване на стари задължения

Facebook logo
Бъдете с нас и във