Банкеръ Daily

Bloomberg:

България променя плановете си за еврозоната под натиск от ЕЦБ

Под натиска на Европейската централна банка и Европейския съюз България променя плановете си за членство в еврозоната и в рамките на една година ще кандидатства едновременно за предварителния механизъм ERM II, както и за присъединяване към Банковия съюз, пише Bloomberg, позовавайки се на изказване на финансовия министър Владислав Горанов.

"В рамките на една година можем да влезем едновременно в Банковия съюз и ERMII. Трябва и ангажиментите, които поемат към нас или поне разговорите, които водим с нашите партньори, да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген", казва Горанов, цитиран от агенцията.

Правителството в най-бедния член на ЕС изглежда се е предало пред Европейската централна банка и Европейската комисия, според които София трябва да подобри управлението, икономиката и банковия си сектор.

Финансовият министър Владислав Горанов настоя по-рано този месец България да се присъедини към Банковия съюз едва след приемането й в ERM II. "Ние ще настояваме и двете да се случат по едно и също време", уточнява сега министърът на финансите.

Българските официални представители ще посетят ЕЦБ "през следващите няколко дни", за да дискутират "интензивно" процедурите и сроковете за присъединяване към двете институции, отбелязва Горанов, без да разясни дали правителството ще се придържа към плана си да кандидатства за влизане в "чакалнята на еврозоната" до края на юни.

България покрива изискванията за влизане в ERM II - курсът на лева е обвързан с този на еврото, а публичният дълг е значително под средното ниво за еврозоната и ЕС.

"Но докато амбициите на страната получиха подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Еманюел Макрон, ЕЦБ все още не е толкова ентусиазирана четири години след срива на четвъртата най-голяма банка в страната, довел до оставката на гуверньора на централната банка и предизвиквал предсрочни избори", посочват от Bloomberg.

Facebook logo
Бъдете с нас и във