Банкеръ Daily

Финансов дневник

България привлича рекордни инвестиции в сферата на технологиите

Страната стимулира трансграничния поток

България, макар и най-бедната страна в Европейския съюз, привлича широк кръг от чуждестранни инвестиции в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), с което стимулира увеличаването на трансграничния приток. Това се казва в анализ на "Файненшъл Таймс".

"Файненшъл Таймс" също допринесе за това, като отвори свой технологичен център в София през април тази година и назначи 110 служители. Други скорошни инвеститори в страната са "Фейсбук" и Световната банка, които тази година също отвориха в столицата свои офиси за информационни и комуникационни услуги. 

"Ние търсихме в Азия, Европа и Великобритания, преди да се спрем на България. Според проучванията изкуственият интелект има спешна нужда от своя технологична столица на Балканите, каквато категорично е София", казва г-жа Кейт О'Риърдън, продуктов и информационен директор на "Файненшъл Таймс". 

България постигна ненадминато количество на чуждестранни инвестиции в създаването на услуги в ИКТ сектора с поне 16 проекта на стойност 240 милиона долара. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам, показват данните на fDi Markets - онлайн база от данни, създадена от "Файненшъл Таймс", която обхваща инвестициите във всички икономически сектори в държавите от цял свят. 

Според британското издание България има дълга традиция в ИКТ и електронните сектори, която започва още по време на комунистическото управление. ИКТ секторът е направил 3.2 милиарда продажби през 2018 г. А според изследване на организацията Интернешънъл Дата Корпорейшън продажбите се увеличават с 45% годишно. В България има 12 000 компании, 90% от които са ситуирани в София, с 50 000 служители, показват данните на Българската агенция за инвестиции.

"Ние разпознахме потенциала на София да се превърне в технологичен център от световна класа още през 2015 г. Конкуренцията нараства, а България продължава да постига успех в дълбокото море на технологиите", смята Стивън Гарднър, директор на услугите и доставките в компанията Genius Sports, чийто български офис нае 320 души.

Световната компания за софтуери "Акронис" също разшири своята дейност в София тази година. Новият й център за проучвания и развитие нае 200 души и възнамерява да наеме още 800 през следващата година, "когато България ще е напреднала в киберсигурността", казват от компанията.

България може да се похвали с това, че в ЕС е страната на второ място по заети жени в ИКТ сектора - 45% в началото на 2018 г. Също така процедурите за лицензиране на ИТ компании са улеснени от законодателството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във