Банкеръ Daily

Финансов дневник

България приветства Сърбия в Международната инвестиционна банка

България дава зелена светлина на Сърбия за присъединяване към Международната инвестиционна банка. Това става ясно от решение на Министерския съвет от 14 октомври.

"Със свое решение правителството одобри позицията на управителя за Република България в Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) относно предоставяне на правомощия на Управителния съвет за провеждане на официални преговори с Република Сърбия за присъединяването и към банката", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. 

Според служебния кабинет по този начин ще се разшири присъствието на банката в Централна и Източна Европа и в Западните Балкани, което ще допринесе за повишаване на възможностите за инвестиции и диверсифициране на кредитния портфейл на МИБ.

Международната инвестиционна банка е многостранна финансова институция за развитие, в която членуват България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Дейността й е свързана с финансиране и съфинансиране на икономически обосновани инвестиционни проекти и програми на страните членки, които са с приоритетно значение за развитието и диверсификацията на икономиките им, както и други проекти, които отговарят на целите на банката.

В допълнение може да се каже, че централата на банката се намира в Будапеща. Капиталът й е 2 млрд. евро. В момента ценните книжа на МИБ се търгуват на борсите в Братислава, Букурещ, Будапеща, Москва, Прага и Виена. Банката е със среден кредитен рейтинг "A" от международните рейтингови агенции. Според сайта на банката за последно МИБ е инвестирала в проекти в България през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във