Банкеръ Daily

Финансов дневник

България получи 1 млрд. лв. заем от ЕС

Европейската комисия изплати 14.137 милиарда евро на 12 държави-членки на ЕС по инструмента SURE. Сред страните, получили заеми по тази схема е и България. На страната ни са изплатени 511 млн. евро, които бяха договорени с Европейската комисия още в края на миналата година.

Белгия получава 2 милиарда евро, Кипър - 124 милиона евро, Гърция - 2,54 милиарда евро, Испания - 3,37 милиарда евро, Италия - 751 милиона евро, Литва - 355 милиона евро, Латвия - 113 милиона евро, Малта - 177 милиона, Полша - 1,56 милиарда евро, Португалия - 2,41 милиарда евро и Естония - 230 милиона евро.

"Това е първият път, когато България и Естония получават финансиране по инструмента. Останалите десет държави от ЕС вече са се възползвали от заеми по SURE", съобщи Еврокомисията.

По принципи ЕК посочва, че тези заеми ще помогнат на държавите-членки да се справят с внезапното увеличение на публичните разходи за запазване на заетостта след пандемията. При предаването на властта обаче ексминистърът на финансите Кирил Ананиев каза, че средствата, договорени за България, ще постъпят във фискалния резерв. Така остава възможността с тях да се продължи финансирането на схеми като 60/40, каквито бяха първоначално обявените намерения на предишната власт.

"По-конкретно, те ще помогнат на държавите-членки да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални схеми за краткосрочно работно време, както и други подобни мерки, които те са въвели в отговор на пандемията, включително за самостоятелно заетите лица", казват от Брюксел.

Кредитът за България е с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца. Лихвата по заема на всяка държава ще зависи от цената на финансирането за ЕС, която се очаква да бъде ниска предвид отличния кредитен рейтинг на ЕС. 

По тази тема еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони специално акцентира, че "SURE е спестил на държавите-членки 5,8 милиарда евро под формата на лихвени плащания". 

Като цяло 19 държави-членки на ЕС трябва да получат общо 94.3 милиарда евро финансова подкрепа по схемата SURE, като до момента са разплатени 90% от средствата, а инструментът е на разположение до края на 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във