Банкеръ Daily

Финансов дневник

България поднови споразумението си с Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане

Министърът на финансите Кирил Ананиев и посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Беа тен Тъшър подписаха нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с данъци на доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчното облагане в двете държави.

Действащата досега Спогодба е от 1990 г., като е подписана в условията на различни икономически отношения между двете страни и при действието на различна правна регламентация в българското законодателство в областта на данъците. Сключването на новата Спогодба се налага и заради актуалните промени в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за противодействие на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. Новите насоки в тази област се съдържат в Проекта „Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби“ (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS), се посочва в съобщението на финансовото министерство. 

Акцентира се, че данъчните правила, възприети в споразумението, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи и развитие в международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на данъчна спогодба на ОИСР.

"Подобен тип спогодби са важен елемент от междудържавната договорна база и са от общ икономически интерес, тъй като водят до стимулиране на стопанската и инвестиционната дейност между държавите", подчертават от министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във