Банкеръ Daily

Финансов дневник

България подкрепя нов компромис за бюджетните правила на ЕС

България e подкрепила идеите на Брюксел да удължи на действието на клаузата за изключение от правилата на Пакта за стабилност и растеж и през 2022 г. Това става ясно от публикуваните на сайта на Министерството на финансите решения в рамките на ЕС за месец март. 

Страната ни е изказала подкрепата си на неформална среща на финансовите министри от ЕС, която се е провела на 17 март, като е била представлявана от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова.

Очаква се скоро ЕС да обяви продължаването на клаузата, чрез която позволява отклонение от фискалните изисквания на Пакта за стабилност и растеж - ограничаване на дефицита в държавния бюджет на страните до 3% от БВП и на публичния дълг до 60% от БВП.

Тази клауза бе одобрена през март 2020 г. заради избухналата пандемията от COVID-19. 

От ЕК заявиха, че въз основа на текущите прогнози, отсрочката трябва да остане активна през 2022 г. и да бъде деактивирана през 2023 г., когато европейската икономика трябва да се върне към здравото си положение отпреди кризата.

Любопитното е, че България подкрепя удължаването на въпросната клауза, въпреки че към момента не е нарушила фискалните правила на ЕС. Според данните на българското финансово министерство дефицитът в държавния ни бюджет за 2020 г. е точно 3% от БВП. Към края на януари пък съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт е 23.2 процента, т.е. далеч под 60-те процента, заложени в Пакта за стабилност и растеж. 

Възможно е страната ни да се презастрахова, в случай че в края на 2021 г. наруши фискалните изисквания на ЕС. Всъщност в одобренията Бюджет 2021 за края на годината е заложен дефицит от 4.88 млрд. лв., което се равнява на 3.9% от БВП. 

Реално повечето ни европейски партньори не спазват тези правила и въпреки това досега нито едно правителство не е било санкционирано. При България ситуацията е малко по-различна. Страната ни е длъжна да се съобразява, тъй като иска да се присъедини към еврозоната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във