Банкеръ Daily

Финансов дневник

България подкрепя данъчно облагане за мултинационалните групи в ЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на Съвета ЕКОФИН в Люксембург.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев взе участие в състоялото се днес редовно заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (ЕКОФИН) в Люксембург. Финансовите министри обсъдиха прилагането на глобалното минимално ниво на данъчно облагане за мултинационалните групи, икономическите и финансови последици от войната в Украйна, възможен нов пакет от санкции срещу Русия, както и подготовката на предстоящите срещи на Г-20 и на Международиня валутен фонд. Приети бяха заключения за укрепването на икономическата автономия на ЕС и промените в политиката на развитие.

„Войната срещу Украйна има изключително негативни икономически и финансови ефекти. Изправени сме пред нарастващи разходи в сферата на отбраната, за посрещане на бежанците и в същото време пред санкции и проблеми, породени от военните действия. Необходим ни е общ европейски подход и решения на проблемите“, е заявил вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в своето изказване. Той е отбелязал, че България подкрепя санкциите срещу Москва и настоява да се наблюдават и анализират всички последици от тях. Българската банкова система  не е изложена на риск от финансовите санкции, доколкото тя има ограничени отношения с руската банкова система, допълва министър Василев.

В заседанието на министрите чрез видеовръзка участие взе и украинският финансов министър Серхий Марченко.

„България подкрепя проекта на Директива, с която се въвежда минимално ниво на данъчно облагане за мултинационални групи в ЕС“, е подчертал в изказването си по темата министър Асен Василев. Минималният праг на данъчно облагане за големите компании се предлага да се въведе след решение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2021 г. и има за цел да установи по-справедливо данъчно облагане в глобален мащаб.

Финансовите министри дискутираха и участието на ЕС в предстоящите срещи на Г-20 и Международиня валутен фонд. Сред актуалните теми от дневния ред на тези срещи са високите цени на горивата, възстановяването на снабдителните мрежи, които бяха нарушени от пандемията, борбата с инфлацията и климатичните промени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във