Банкеръ Daily

Финансов дневник

България плавно се отказва от плащанията в брой

Глобалните безкасови транзакции са нараснали с близо 14% от 2018-2019 г. до 708.5 милиарда плащания, показва ново проучване. Това е най-високият темп на растеж, регистриран през последното десетилетие.

Онлайн транзакциите в Европа са във възход, като се все повече страни от Стария континент оставят кеша зад гърба си, като за това спомагат пандемията и физическите ограничения.

България е добър пример. Страната ни отбелязва спад от 18% на плащанията в брой през последните две години и сякаш плавно се отказва от кешовите транзакции.

Чешката република обаче е безспорният лидер, когато става въпрос за изоставяне на традиционните монети и банкноти. Страната е отбелязала огромен спад от 49% в плащанията в брой от 2019 до 2021 г. - повече от всяка друга държава. 

От години Швеция е посочвана като страната, която е най-близо до постигане на безкешова икономика. Данните за 2019 г. показват, че едва 13% от плащанията в страната са били в брой. Две години по-късно този процент е спаднал до 11 на сто.

Изглежда, че британците променят отношението си към боравене с пари, когато извършват плащанията си, но процесът е малко по-бавен. Островът регистрира спад от 21% в плащанията в брой през последните две години, като най-значителният спад е между 2020 и 2021 г. от 10 на сто..

Според проучването броят на безкасовите плащания ще достигне общо 1.22 трилиона транзакции през 2024 г. и 1.96 трилиона през 2029 година.

Авторите на изследването казват, че безкасовите плащания са не само по-бързи, но и по-сигурни. Бюджетирането също е много по-лесно, когато не се опитвате да следите разписките и вместо това всичко е на едно място. Да не говорим, че имате достъп до удобството на всичките си пари и много отстъпки, от които да се възползвате, когато пазарувате онлайн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във